Meksykański sos z awokado, czyli przepis na guacamole

Guacamole (źródło: pinterest)
Guacamole (źródło: pinterest)

Nie wiem jak wy, ale ja jestem strasznym łasuchem… Uwielbiam jedzenie w każdej postaci zarówno tej słodkiej, słonej, jak i ostrej. Uwielbiam smakować nowe smaki, dlatego też nie wyobrażam sobie wieczorów bez moich genialnie gotujących przyjaciół. Idąc do nich na kolację mam pewność, że z pustym brzuchem nie wyjdę, a i moje podniebienie będzie jak najbardziej usatysfakcjonowane…

I tak też było tym razem. Może niektórych z was propozycja dzisiejszego wpisu nie zaskoczy. Ja jednak byłam miło zaskoczona kosztując meksykański przysmak, podany na polskim stole. Musicie przyznać, że wierne odtworzenie meksykańskiego sosu wymaga nie lada talentu. Z jednej strony przysmak ten powinien być lekko pikantny, z drugiej zaś nieco słony i odrobinę kwaśny. Aby nie przesadzić z żadnym smakiem, trzeba się troszkę nagimnastykować….

Guacamole, bo o nim mowa to idealny dodatek do uwielbianego przez wszystkich chilli con carne. To także doskonały dodatek do chipsów, kanapek i tortilli. Osobiście najbardziej lubię guacamole w towarzystwie świeżych warzyw. Nic tak dobrze nie smakuje, jak zielone cudo podane z pałeczkami z marchewki, czy selera.

Warto w tym miejscu wspomnieć o jeszcze jednej kwestii. Musicie wiedzieć, że guacamole to nie tyko rozkosz dla podniebienia. To również rarytas dla naszego zdrowia i urody. Zawiera masę witamin i mikroelementów, a także zdrowy tłuszcz pochodzący z awokado, najbardziej tłustego owocu na świecie.

Przyrządzając guacamole pamiętajcie o jednym – im bardziej dojrzałe awokado, tym lepiej, tym sos wyjdzie smaczniejszy. A więc do dzieła!

Guacamole (źródło: pinterest)
Guacamole (źródło: pinterest)

Składniki:

– 2 dojrzałe awokado

– 1 pomidor

– 1 cebula

– 1 papryczka chili bez pestek

– pół pęczka liści Kolendy

– sok z połowy limonki

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chili oraz cebulę drobno siekamy. Z pomidora pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie drobno go kroimy. Awokado obieramy, usuwamy z nich pestki, kroimy i dorzucamy do reszty składników. Pamiętajcie, aby obrane awokado natychmiast skropić sokiem z limonki tak, żeby nie ściemniało. Wszystkie składniki dokładnie rozgniatamy widelcem. Można to zrobić również za pomocą dłoni. Ja wybieram drugą opcję, bo takie bliskie obcowanie ze wszystkimi składnikami sprawia mi ogromną frajdę. Całość oprószamy kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe. Tak przygotowane guacamole odstawiamy na około 15 minut, żeby wszystkie składniki mogły się ze sobą idealnie połączyć. Smacznego!!!

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.