Europejskie smaki, czyli kuchnia chorwacka

źródło: vivus.pl
źródło: vivus.pl

Zastanawialiście się kiedyś, jak powinny wyglądać wakacje idealne? W końcu sezon urlopowy tuż, tuż. Dla mnie osobiście najmniejsze znaczenie ma hotel, w którym się zatrzymuję. Mało ważne są też wszelkie udogodnienia czy luksusy. Nie muszę mieć codziennie pachnących mydełek w łazience, aby dobrze się bawić i naprawdę odpocząć. Jednego jednak nie może zabraknąć na wakacjach idealnych – dobrego jedzenia. Jestem pewna, że i Wy przykładacie do niego dużą wagę. Bo przecież po godzinach zwiedzania lub leżenia na plaży, zawsze ma się ochotę na solidną porcję extra jedzenia. Dlaczego o tym piszę? Natknęłam się ostatnio na świetny artykuł „Jedzenie w Chorwacji, czyli kuchnia chorwacka w pigułce”, zamieszczony na stronie www.vivus.pl. Po jego przeczytaniu nie tylko zdałam sobie sprawę, jak ważne jest jedzenie na wakacjach, ale także od razu zrobiłam się głodna i nabrałam ochoty na wakacje. Autor tegoż artykułu opisuje kuchnię chorwacką, która jak się okazuje ma do zaproponowania naprawdę wiele. Może akurat część z Was wybierze się w tym roku na urlop do Chorwacji. Warto więc, abyście wiedzieli, jaka jest chorwacka kuchnia i na co mogą liczyć Wasze kubki smakowe w jednym z najbardziej popularnych krajów Europy.

Coś dla fanów mięsa

Z zamieszczonego na vivus.pl artykułu dowiadujemy się, że Chorwacja to kraina nie tylko winem płynąca, ale także z mięsa słynąca. Jak pisze autor tekstu (tutaj) – wszyscy mięsożercy powinni być zadowoleni, a już na pewno nie powinni narzekać na nudę kulinarną. Chorwacka kuchnia słynie z doskonale przygotowywanych mięs. Chorwaccy szefowie kuchni serwują mięsa w różnej postaci – smażone, pieczone, grillowane. Ciekawostkę stanowi sposób przyrządzania mięsa pod pekom. Metoda ta polega na wolnym gotowaniu dania w kamiennym naczyniu z metalowym przykryciem. W ten sposób przyrządza się jagnięcinę, cielęcinę i niektóre owoce morza, na przykład ośmiornice.

Ps. Ponoć największym przysmakiem kuchni chorwackiej (tak przynajmniej twierdzi autor artykułu) jest pieczona jagnięcina, przyprawiona tradycyjnymi śródziemnomorskimi ziołami. Na uwagę zasługuję również pršut – solona, suszona na nadmorskim wietrze szynka. Ten przysmak da się przygotować tylko w południowych warunkach klimatycznych. Dlatego też cena tej niezwykłej wędliny jest często bardzo wysoka. Ale jak to mawiają… raz się żyje!

A jeśli nie mięso, to owoce morza!

Chorwacja potrafi ugościć nie tylko mięsożerców, ale także tych, co mięsa nie jadają. Wówczas serwuje owoce morza i robi to na sto różnych sposobów. Risotto z kalmarami czy sałatki z ośmiornicami to przysmaki, które na pewno zadowolą każdego smakosza. Godną uwagi potrawą jest buzara. Danie przyrządza się z małych, podobnych do krewetek skorupiaków, zwanych scampi. Podaje się je w sosie z czosnku, oliwy oraz białego wina. Palce lizać!

Słodkie pokusy

Autor przytaczanego tu artykułu pokazuje nam, jak cudowne i różnorodne są chorwackie smaki. Okazuje się, że chorwacka kuchnia to nie tylko mięsa, ryby, gulasze czy owoce morza. To także wspaniałe słodkości, których w Chorwacji znajdziemy całe mnóstwo! Najpopularniejszym chorwackim deserem jest baklava, przysmak znany też w kuchni tureckiej i greckiej. Przygotowuje się go z warstwowego ciasta, przełożonego warstwami pokrojonych orzechów z miodem. Innym wartym grzechu deserem jest kremšnita – waniliowe ciasto z kremem. W Chorwacji również fani pączków znajdą coś dla siebie. Deser krofne to południowa wersja znanych nam dobrze pączków. A jeśli zachce się Wam słodkich naleśników, koniecznie zamówcie palatschinke.

Przyjemności z procentami

Smakowanie chorwackiej kuchni nie byłoby pełne, gdybyśmy nie spróbowali tamtejszych trunków. Co w tej kwestii Chorwaci mają nam do zaproponowania? Na pewno najsłynniejszym trunkiem jest rakija. Zawartość alkoholu w tym napoju wynosi przeważnie od 50% do 60%. Chorwaci twierdzą, że ich narodowy trunek podnosi odporność i uśmierza dolegliwości żołądkowe. Może więc mimo tych procentów naprawdę warto się skusić? Chorwacja słynie też z wyjątkowych win. Jakie to są wina i na które warto się skusić? Tego już Wam nie zdradzę, bo po co mam psuć całą przyjemność. Odsyłam Was do źródeł – artykułu „Jedzenie w Chorwacji, czyli chorwacka kuchnia w pigułce”, z którego dowiedziecie się wszystkiego, co chcielibyście wiedzieć na temat chorwackich przysmaków i trunków.

 

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.