Wędzenie żywności to jedna ze starszych metod utrwalania produktów spożywczych. Obecnie jest stosowana na nieco mniejszą niż kiedyś skalę. Wynika to m.in. z powodu rozwoju technologii konserwowania żywności, która umożliwiła np. stosowanie konserwantów. Jednak wędzenie ma też inne zalety.
Kategoria: zdrowa żywność
Zdrowe odżywianie – od czego zacząć?
No dobrze – postanowiłaś zdrowo się odżywiać. Bo chcesz czuć się lepiej we własnym ciele, chcesz mieć piękniejsze włosy, zdrowszą cerę. Chcesz czuć się lekko i mieć lepszą formę. Wszystko super, ale nie wiesz jak od czego zacząć? Poniżej znajdziesz kilka złotych zasad zdrowego odżywiania. Mam nadzieję, że pomogą ci rozpocząć przygodę ze zdrowym stylem życia. Powodzenia!
Imbir na odporność
Jesień to sezon, który potrafi solidnie dać w kość. To właśnie teraz jesteśmy narażeni na spadek odporności, a każdy atak wirusów ma szansę zakończyć się chorobą. Co robić? Na pewno warto skorzystać z pomocy matki natury, która ma nam wiele do zaoferowania. Cytryna, miód, maliny – to tylko kropla w morzu dobrodziejstw. Genialnym wynalazkiem jest imbir, który w wielu kręgach traktowany jest jak lekarstwo.
Pij na zdrowie: sok z dyni
Za co większość z nas kocha jesień? Za dynię! Można z niej wyczarować prawdziwe cuda, zaczynając od pysznych ciasteczek, poprzez ciasta, smoothie, na bardziej wytrawnych daniach kończąc. Dynia nie tylko smakuje, ale także słynie z wyjątkowych właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. A co powiecie na sok z dyni? Ten nieprzetworzony i własnoręcznie przygotowany można zdziałać prawdziwe cuda. Jakie dokładnie?
Weganie a wapń
Nie da się ukryć, że wapń jest nam niezbędny do zdrowego funkcjonowania. To on jest odpowiedzialny za mocne kości i zęby. To on bierze udział w procesach przemiany materii. W końcu to on bierze udział w krzepnięciu krwi, a także odpowiada za nastrój i prawidłowy sen. Przyjęło się, że najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Tymczasem prawda jest taka, że w mleku i serach tego wapnia wcale nie jest więcej niż w roślinach! Dlatego też nie jest prawdą, że weganie cierpią na niedobory wapnia bardziej niż osoby spożywające mleko. Odpowiednio skomponowana dieta wegan potrafi dostarczyć takich ilości wapnia, jakich każdy z nas potrzebuje.
Żelazo w diecie
Czujesz osłabienie? Jesteś wiecznie senny i masz płytki oddech? Koniecznie zbadaj poziom żelaza we krwi. Wbrew pozorom, niedobory żelaza mogą wystąpić nie tylko u roślinożerców, ale także mięsożerców. Trzeba w tym miejscu powiedzieć, że mięso nie jest gwarantem dostarczenia odpowiedniej ilości żelaza do organizmu. Można nawet codzienne jeść mięso, a i tak mieć anemię. Jak to możliwe? Problem może polegać na złym wchłanianiu tego pierwiastka. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być zarówno stan zdrowia, jak i przyjmowane leki. Przyswajanie żelaza hamują m.in. infekcje organizmu oraz choroby jelit i żołądka.
Suszone owoce. Które jeść, a których unikać?
Mówi się, że owoce suszone to zdrowa i wartościowa przekąska. Mówi się, że suszone owoce to świetna alternatywa dla słodyczy. Ale czy na pewno wszystkie rodzaje suszonych owoców są takie zdrowie, jak się o nich mówi? Niestety nie! Zazwyczaj te, które kuszą nas pięknym wyglądem poza toną cukru i siarki nie mają nic innego do zaoferowania. Z reguły te brzydkie, czarne i pomarszczone są tą zdrowszą opcją. Które owoce suszone jeść, a których unikać?
Czego nie jeść przed bieganiem
Bieganie to sport, który staje się coraz bardziej popularny i zyskuje coraz więcej zwolenników. Szczególnie w dużych miastach, jak np. Warszawa widać wyraźnie, jak dużo osób biega. Bieganie daje świetne efekty. Nie tylko pomaga schudnąć i wysmuklić sylwetkę, ale także poprawia kondycję i wydolność organizmu, uczy samodyscypliny, kształtuje charakter. Biegać może każdy, kto nie ma większych problemów zdrowotnych. To chyba jeden z tańszych sportów. Poza butami, w które warto zainwestować nie liczy się cała reszta. Możesz biegać w dresach lub legginsach, bluzie, podkoszulku lub wyciągniętym t-shircie. To nie ma znaczenia. Poza butami, bardzo ważny jest jadłospis biegacza. To, co jemy przed treningiem ma wpływ na jakość biegania. Czego nie kłaść na talerz przed bieganiem?
Zielone koktajle i ich magiczna moc – cz.2
W ostatnim poście pisałam wam o zielonych koktajlach. Dziś znów wrócę do tematu i przedstawię kolejne zalety płynące z ich picia. Bo zielone koktajle pić warto. Przede wszystkim dlatego, że genialnie oczyszczają organizm, dodają energii oraz mocy. Poza tym, wpływają na naszą kondycję, piękną skórę i włosy. Do tego poprawiają pamięć i koncentrację oraz dbają o zdrowie narządów wewnętrznych. Co jeszcze?
Pij na zdrowie: zielone koktajle
Zielone koktajle podbijają świat. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż są zdrowie, małokaloryczne i szalenie pożywne. Do tego bardzo dobrze smakują. I to nie wszystko. Zielone koktajle spalają tłuszcz, oczyszczają organizm, usprawniają pracę przewodu pokarmowego i zwiększają wydolność organizmu – również podczas zwiększonego wysiłku fizycznego. Można je miksować na sto różnych sposobów, według własnych oczekiwań i upodobań smakowych. Możesz dodawać warzywa jakie tylko chcesz. Możesz uzupełniać warzywny mix owocami – wtedy koktajl będzie słodszy. Co by nie mówić, jedno jest pewne – zielone koktajle warto pić! Na zdrowie 🙂