Każdy z nas od czasu do czasu czuje się ciężko i niekomfortowo. Każdy z nas od czasu do czasu zmaga się z różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniem. Ratunkiem w tego typu sytuacjach jest odpowiednia dieta, która potrafi postawić nas na nogi i przynieść zdecydowaną ulgę. Idealnym rozwiązaniem jest dieta lekkostrawna, której głównym założeniem jest odciążenie organizmu. Taka dieta sprawdzi się idealnie po świętach, które zbliżają się do nas wielkimi krokami…
Na czym dokładnie polega dieta lekkostrawna? Przede wszystkim na odciążeniu układu pokarmowego zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. Komponując codzienny jadłospis należy zwrócić uwagę nie tylko na ilość dostarczanych kalorii, ale również na składniki odżywcze. W diecie lekkostrawnej nie ma miejsca na potrawy tłuste, smażone i wzdymające. Ich miejsce muszą zająć dania przygotowane na parze, gotowane i pieczone w folii. Planując posiłki, należy podzielić je na 5 porcji, które będzie się zjadać regularnie, czyli o stałych godzinach. Ważne, aby ostatni posiłek – kolację zjeść nie później, niż dwie godziny przed snem.
Podstawą diety lekkostrawnej powinny być produkty, które organizm szybko i bez trudu przyswoi.
Co można jeść:
– drobne kasze, ryż, drobne makarony
– bułki, biszkopty, pieczywo pszenne
– jogurty, maślanki, zsiadłe mleko
– jajka gotowane na miękko lub w koszulkach, jajka sadzone, omlety
– chude mięso, ryby (dorsz, szczupak, sandacz, leszcz)
– oleje roślinne, masło
– gotowane warzywa: buraki, kabaczek, dynia, marchew
– surowe warzywa: cykoria, pomidory bez skórki, sałata
– dojrzałe owoce bez skórki: jabłka, truskawki, pomarańcze, banany
– kompoty owocowe i kisiele
– przyprawy: koperek, kminek, cynamon
– słaba herbata, niegazowana woda mineralna, rozcieńczone soki owocowe i warzywne
Czego należy unikać:
– pieczywo razowe, żytnie, z otrębami
– tłuste wędliny, pasztety, konserwy, tłuste sery i serki
– margaryny twarde, smalec, słonina
– owoce: gruszki, czereśnie, daktyle
– warzywa: kapusta, cebula, czosnek, warzywa strączkowe, kalarepa, ogórki
– tłuste zupy, zupy zaprawiane mąką i śmietaną
– mocna kawa, herbata, napoje gazowane, alkohole
– przyprawy: sól, ocet, chilli, pieprz, musztarda, gałka muszkatołowa, gorczyca, ziele angielskie
– torty, ciasta z masą, lody, batony, chałwy, czekolady