Smaczny i zdrowy deser z kaszy jaglanej

Kasza jaglana, mimo, iż troszkę zapomniana, wraca do nas w wielkim stylu. Niektórzy nazywają ją prawdziwą bombą witaminową i nie ma w tym ani grama przesady. To właśnie kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i sole mineralne. Do tego jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Można podawać ją na wiele sposobów. Doskonale smakuje również w wydaniu na słodko.

kasza jaglana
kasza jaglana

Po deser przygotowany na bazie kaszy jaglanej można sięgać bez wyrzutów sumienia i zajadać się nim niezależnie od pory dnia czy nocy. To, że taki deser jest zdrowy, nie trzeba przekonywać. To, że bajecznie smakuje – również.

Niezbędne składniki:

5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

½ awokado

Łyżka dobrego kakao

1 banan

Miód

 

Sposób przygotowania deseru:

Kaszę jaglaną jeszcze przed gotowaniem warto porządnie przepłukać tak, aby pozbyć się z niej goryczy. Najlepiej przelać ją zimną wodą na sitku, a dopiero później przepłukać wrzątkiem i wrzucić na gotującą się wodę, a następnie gotować ok. 20 minut.

Banan i awokado obrać, przełożyć do miseczki, dodać miód, kakao, a następnie ugotowaną kaszę. Całość dokładnie zmiksować na gładką, aksamitną masę i przełożyć do pucharków lub deserowych miseczek. Smacznego!!!

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.