Zdrowe śniadanie, czyli kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana na słodko (źródło: pinterest)
Kasza jaglana na słodko (źródło: pinterest)

Od jakiegoś już czasu jestem zagorzałą fanką kaszy jaglanej. Dlaczego? Bo poza tym, że jest szalenie zdrowa i jako jedna z niewielu produktów zawiera w swoim składzie krzemionkę odpowiedzialną za doskonałą kondycję włosów, skóry i paznokci, jest też szalenie smaczna. Co więcej, kasza jaglana jest tak wszechstronna, że można ją serwować na sto różnych sposobów, dzięki czemu nie ma prawa się znudzić.

Jakiś czas temu prezentowałam wam przepis na kaszę jaglaną z warzywami. Była to wyśmienita propozycja obiadowa. Dziś podzielę się z wami przepisem na jaglankę na słodko, z bakaliami i owocami, która jest genialną propozycją na śniadania, zwłaszcza te w sezonie zimowym.

Kasza jaglana na słodko nie tylko wybornie smakuje (zaspokaja przy okazji chęć na słodycze), ale też cudownie rozgrzewa i doskonale syci. Zjadana rano pozwala przetrwać aż do obiadu, bez konieczności podjadania czegoś na boku.

Moja idealna śniadaniowa jaglanka składa się ze świeżego jabłuszka, garści migdałów, garści orzechów laskowych i garści rodzynek. Idealnym dopełnieniem całości jest cynamon w proszku, który nie tylko rozgrzewa organizm, ale także pomaga spalać tkankę tłuszczową. Brzmi pysznie? Sami spróbujcie!

Składniki:

– 1/3 szklanki kaszy jaglanej

– 1 szklanka wody

– 1 jabłko

– garść migdałów

– garść orzechów laskowych (mogą być też orzechy włoskie lub brazylijskie)

– garść rodzynek sułtańskich

– szczypta cynamonu

– łyżka miodu

Sposób wykonania:

Jabłuszko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Migdały przekrawamy na pół, a orzechy drobno siekamy. Do niedużego rondelka wlewamy szklankę wody. Dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy do niej kaszę i gotujemy około 8 minut (po tym czasie większość wody powinna wchłonąć się już w kaszę). Do kaszy dodajemy pokrojone jabłka, migdały, orzechy i rodzynki. Całość posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy. Wszystko gotujemy razem jeszcze chwilę, aż resztka wody wchłonie się w kaszę. Gotowe danie przekładamy do miseczki. Gdy trochę wystygnie, dokładamy łyżkę miodu, mieszamy i gotowe. Smacznego!!!

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.