
Nie da się ukryć, że jestem ogromną fanką kaszy jaglanej. Ci z was, którzy zaglądają tu regularnie wiedzą, że coraz bardziej popularna „jaglanka” dość często gości w moich menu. Cenię ją nie tylko za właściwości zdrowotne, które są tak długie i bogate, że z powodzeniem można by było napisać o nich książkę, ale także za walory smakowe. Kasza jaglana wybornie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji pikantnej potrafi również zaspokoić najbardziej wyrafinowane gusta.
Kaszę jaglaną powinniśmy jeść dla zdrowia i urody. Zarówno skóra, włosy, jak i paznokcie będą wam bardzo wdzięczne za regularną dawkę witamin i minerałów zawartych w tego typu kaszy. Z myślą o wszystkich fanach kaszy, jak również z myślą o tych, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej skosztować, przygotowałam specjalny przepis na pyszną i zdrową sałatkę. Oczywiście główną rolę w niej gra kasza jaglana, jednakże cudownie wtórują jej świeże warzywa, jak papryka, ogórek czy natka pietruszki obfitująca w duże ilości witaminy C, odpowiedzialnej m.in. za naszą odporność. Smacznego!
Składniki:
– ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2 czerwone papryki
– ogórek
– natka pietruszki
– pęczek szczypiorku
– 3 pomidory
– 3 ząbki czosnku
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– sok z ½ cytryny
– ½ łyżeczki cynamonu
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Zazwyczaj trwa to około 15 minut. Papryki i pomidory myjemy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w pół księżyce. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekamy. Czosnek bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Gdy kasza będzie gotowa, przez chwilę ją studzimy, a następnie dodajemy do warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól i pieprz. Na samym końcu sałatkę polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą.