źródło: pinterest
źródło: pinterest

Kiwi to najmniej kaloryczny, jednocześnie najzdrowszy owoc świata. Bez względu na płeć czy wiek, warto po niego sięgać i zajadać się nim do woli. Dlaczego? Zacznijmy od kaloryczności. Owoc kiwi to zaledwie 40 – 50 kalorii, a więc bardzo niewiele. To jednocześnie 2g błonnika, który reguluje procesy trawienia i dba o sprawną pracę naszych jelit. To także źródło witaminy C oraz E. Regularne spożywanie kiwi podnosi odporność, skraca czas infekcji, chroni przed depresją i nowotworami, a także zapobiega miażdżycy. Kiwi doskonale sprawdza się w walce ze zbędnymi kilogramami. Chroni przed zmianami zwyrodnieniowymi, chroni oczy. I to nie wszystko!

Dlaczego jeszcze warto zajadać się kiwi?

Jak już wcześniej zostało napisane, owoc kiwi skraca czas infekcji i wspomaga rekonwalescencję. Zjadany systematycznie (każdego dnia) zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę i przeziębienie. A to wszystko z sprawą zawartej w kiwi witaminie C.

Opisując właściwości zdrowotne kiwi, nie można nie wspomnieć o tym, że kiwi doskonale wspomaga układ krążenia i przeciwdziała miażdżycy. Glikozydy nasercowe zawarte w kiwi zwiększają wydajność serca, usprawniają krążenie, likwidują zastój krwi. Potas, którego w kiwi jest tyle, co w bananach, reguluje rytm serca i pomaga obniżyć ciśnienie. Witaminy C i E zaś chronią przed miażdżycą.

Kiwi chroni przed nowotworami i pomaga w walce z cukrzycą. Antynowotworowe właściwości kiwi wynikają z bogactwa witaminy E. Związek ten jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, wspomaga regeneracje uszkodzonych komórek. Z kolei błonnik zawarty w owocu kiwi spowalnia tempo wydzielania insuliny i tym samym chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi.

Warto również wspomnieć o tym, że kiwi wspomaga system nerwowy i pracę mózgu. A to za sprawą kwasu foliowego, który obecny jest w kiwi. Potas, którego także w kiwi nie brakuje – zapobiega uczuciu zmęczenia, apatii, osłabieniu i nadmiernej senności.

Co z tym odchudzaniem?

Poza tym, że owoc sam w sobie jest małokaloryczny, to na dodatek posiada błonnik, bez którego odchudzanie nie byłoby możliwe. Błonnik ten obok tego, że reguluje pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn. A jak wiadomo – im mniej toksyn w organizmie, tym mniej kilogramów.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.