
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kaszę jaglaną. Na początku podchodziłam do niej dość nieśmiało. Dziś przyrządzam z niej nie tylko dania główne, ale również przekąski i desery. Nie muszę was chyba przekonywać, że jaglanka jest szalenie zdrowa. Na jej temat powiedziano już wystarczająco dużo. Kasza ta jest też niesamowicie smaczna, pożywna, a jednocześnie lekkostrawna. Mimo, że po jej zjedzeniu czujemy się syci, nie obciąża ona układu pokarmowego.
Kasza jaglana jest wszechstronna. Świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, jak również zdrowymi pestkami, serem i kurczakiem. Genialnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Stanowi dobrą propozycję na obiad, jak i kolację.
Dziś postanowiłam podzielić się z wami ciekawym przepisem na sałatkę z kaszą jaglaną w roli głównej. Rolę drugoplanową odgrywają w niej takie warzywa, jak ogórek i kukurydza i suszone pomidory, a także pierś z kurczaka. Idealnym dopełnieniem całości jest lekko kwaśny sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek i cytryny. Sałatka świetnie sprawdzi się w momencie, kiedy nie będziecie mieć czasu na przygotowanie tradycyjnego obiadu lub wykwintnej kolacji. Robi się ją szybko i bajecznie prosto. Przyznaję się bez bicia, że ja tą sałatka zajadam się co drugi dzień. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie bez niej życia! Jestem przekonana, że sałatka przypadnie wam do gustu i będziecie po nią sięgać dość często.

Składniki:
– 200g kaszy jaglanej
– 1 zielony ogórek
– puszka kukurydzy
– pół słoiczka suszonych pomidorów
– filet z kurczaka
– zielona pietruszka
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz
– odrobina curry
Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i oprószamy curry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim kurczaka. Gdy kurczak będzie gotowy, odstawiamy go na bok, żeby ostygł. W tym czasie kroimy w kawałki ogórka i pomidory. Kukurydzę odcedzamy. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to proporcja: jedna szklanka kaszy + dwie szklanki wody. Gdy kasza będzie gotowa, chwilę czekamy aż ostygnie.
Do niewielkiego kubeczka wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Kaszę, kurczaka i warzywa wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Sałatkę zalewamy własnoręcznie przygotowanym sosem. Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce przez około godzinę.