Krem z buraka i mleka kokosowego

Krem z buraka z mlekiem kokosowym (źródło: pinterest)
Krem z buraka z mlekiem kokosowym (źródło: pinterest)

Od jakiegoś już czasu panuje istne boom na potrawy przygotowywane z buraków. Czerwony burak stał się tak modny, że każdy po niego sięga i każdy go je na sto różnych sposobów. Trzeba przyznać, że to niedoceniane wcześniej warzywo jest niesamowicie płodne. Można jeść je zarówno na zimno, jak i na gorąco. Można przyrządzać z niego przystawki, dania główne, a nawet i desery!

Wcześniej nie byłam fanką buraka. Co więcej, na samą myśl o buraczanym daniu krzywiłam się i odwracałam głowę. Skąd ta niechęć? Z niewiedzy. Nigdy wcześniej nie próbowałam potraw z buraka, a wyobrażałam sobie, że nie mogą one dobrze smakować. Jak wielkie było moje zdziwienie, gdy w końcu się skusiłam i zasmakowałam w buraczanym smaku nie będę wam opisywać. Fakt jest taki, że od niedawna dołączyłam do grona zagorzałych fanów czerwonego warzywa.

Z buraków najchętniej robię chipsy, którymi zajadam się przed telewizorem i pyszny kremik na obiad. O chipsach pewnie kiedyś wam jeszcze napiszę. Dziś jednak skupię się na zupie. Do jej przygotowania użyłam pieczonych buraczków, sporej ilości imbiru i odrobinę limonki (ostatnio dodaję ją do wszystkiego). Oczywiście wszystkie proporcje tak ułożyłam, aby pierwsze skrzypce grały buraki, a nie dodatki. Wyszło pysznie i zdrowo! Zupa krem jest bardzo kremowa, nieco słodka, a jednocześnie zaostrzona imbirem. Jak dla mnie jest idealna. Polecam!

Krem buraczany (źródło: pinterest)
Krem buraczany (źródło: pinterest)

Składniki:

– 4 spore buraki

– 2 ząbki czosnku

– świeży imbir (około 2-3cm)

– duża puszka mleka kokosowego

– 1 i ½ szklanki wody

– 2 łyżki soku z limonki

– szczypta chili w proszku

– sól, pieprz

– olej do smażenia (ja używam oleju kokosowego)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopi. W tym czasie zajmujemy się burakami, a więc dokładnie je myjemy i szorujemy (nie zapomnijcie o rękawiczkach ochronnych na dłonie). Buraków nie obieramy! Czyste zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z folii i studzimy, a następnie kroimy je w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy posiekany czosnek i imbir i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone buraki i całość mieszamy. Po niedługim czasie do garnka wlewamy mleko kokosowe, wodę. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez 15 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i dokładnie ją blendujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą chili, a także sokiem z limonki. Podajemy ze świeżymi listkami Kolendy lub natki pietruszki, ewentualnie z kleksem ze śmietany. Smacznego!!!

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.