Krem z buraka z mlekiem kokosowym (źródło: pinterest)
Krem z buraka z mlekiem kokosowym (źródło: pinterest)

Od jakiegoś już czasu panuje istne boom na potrawy przygotowywane z buraków. Czerwony burak stał się tak modny, że każdy po niego sięga i każdy go je na sto różnych sposobów. Trzeba przyznać, że to niedoceniane wcześniej warzywo jest niesamowicie płodne. Można jeść je zarówno na zimno, jak i na gorąco. Można przyrządzać z niego przystawki, dania główne, a nawet i desery!

Wcześniej nie byłam fanką buraka. Co więcej, na samą myśl o buraczanym daniu krzywiłam się i odwracałam głowę. Skąd ta niechęć? Z niewiedzy. Nigdy wcześniej nie próbowałam potraw z buraka, a wyobrażałam sobie, że nie mogą one dobrze smakować. Jak wielkie było moje zdziwienie, gdy w końcu się skusiłam i zasmakowałam w buraczanym smaku nie będę wam opisywać. Fakt jest taki, że od niedawna dołączyłam do grona zagorzałych fanów czerwonego warzywa.

Z buraków najchętniej robię chipsy, którymi zajadam się przed telewizorem i pyszny kremik na obiad. O chipsach pewnie kiedyś wam jeszcze napiszę. Dziś jednak skupię się na zupie. Do jej przygotowania użyłam pieczonych buraczków, sporej ilości imbiru i odrobinę limonki (ostatnio dodaję ją do wszystkiego). Oczywiście wszystkie proporcje tak ułożyłam, aby pierwsze skrzypce grały buraki, a nie dodatki. Wyszło pysznie i zdrowo! Zupa krem jest bardzo kremowa, nieco słodka, a jednocześnie zaostrzona imbirem. Jak dla mnie jest idealna. Polecam!

Krem buraczany (źródło: pinterest)
Krem buraczany (źródło: pinterest)

Składniki:

– 4 spore buraki

– 2 ząbki czosnku

– świeży imbir (około 2-3cm)

– duża puszka mleka kokosowego

– 1 i ½ szklanki wody

– 2 łyżki soku z limonki

– szczypta chili w proszku

– sól, pieprz

– olej do smażenia (ja używam oleju kokosowego)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopi. W tym czasie zajmujemy się burakami, a więc dokładnie je myjemy i szorujemy (nie zapomnijcie o rękawiczkach ochronnych na dłonie). Buraków nie obieramy! Czyste zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z folii i studzimy, a następnie kroimy je w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy posiekany czosnek i imbir i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone buraki i całość mieszamy. Po niedługim czasie do garnka wlewamy mleko kokosowe, wodę. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez 15 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i dokładnie ją blendujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą chili, a także sokiem z limonki. Podajemy ze świeżymi listkami Kolendy lub natki pietruszki, ewentualnie z kleksem ze śmietany. Smacznego!!!

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.