Smacznie i zdrowo, czyli placuszki podjadaczki

Placuszki podjadaczki (pinterest)
Placuszki podjadaczki (pinterest)

Każdy bez wyjątku lubi od czasu do czasu sięgnąć po coś smacznego. Ja również. Zazwyczaj ochota na słodkie co nie co dopada mnie w ciągu dnia, po drugim śniadaniu, jeszcze przed obiadem. Zamiast jednak sięgać po pierwsze lepsze ciacho, czy naszpikowany kaloriami baton, wybieram dietetyczne i lekkostrawne placuszki podjadaczki. Dlaczego? Bo dzięki nim nie muszę mieć wyrzutów sumienia i jestem szczęśliwa. Bo dzięki nim zaspokajam ochotę na smaczny kąsek i nie tyję.

Placuszki te są nie tylko bardzo zdrowe i pożywne, ale także nieziemsko dobre! Ważne jest również to, że jedna ich porcja dostarcza naprawdę niewiele kalorii. Można jeść je zarówno na ciepło, jak i zimno. Przepisem na placuszki podjadaczki podzieliła się ze mną moja przyjaciółka, która jak mało kto jest zagorzałą fanką zdrowego i dietetycznego żywienia. Nikt tak nie dba o to, co je, jak ona. Co za tym idzie, jedząc placuszki podjadaczki mam gwarancję, że jem coś zdrowego i dobrego dla mojego organizmu. Główną rolę w tychże placuszkach grają orzeszki ziemnie, płatki owsiane i siemię lniane – źródła cennych witamin i minerałów. Idealnym ich partnerem jest mleko i miód. Prawda, że brzmi smacznie? I tak też właśnie jest. Już teraz powiem wam smacznego, bo jestem przekonana, że placuszki skradną wasze serca już od pierwszego kęsa.

Placuszki podjadaczki z miodem i borówkami (pinterest)
Placuszki podjadaczki z miodem i borówkami (pinterest)

Składniki (wychodzi około 12 placuszków)

– 30g orzeszków ziemnych

– 50g płatków owsianych

– 5g siemienia lnianego

– 40ml mleka

– 1 jajko

– 1 łyżka płynnego miodu

– 1 łyżka brązowego cukru

– 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania

Orzeszki ziemne, płatki owsiane i siemię lniane mielimy w młynku i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy jajko, mleko, miód i cukier. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę.

Patelnię smarujemy oliwą z oliwek i czekamy aż się porządnie rozgrzeje. Do posmarowania patelni najlepiej jest użyć specjalnego pędzelka, wówczas będziecie mieć pewność, że tłuszczu nie użyliście w nadmiarze.

Na rozgrzaną patelnię wykładamy po jednej łyżce masy i smażymy około 2 minut z każdej strony. Placuszki powinny być przyrumienione, ale nie spalone! Ważne więc, aby pilnować czasu ich smażenia.

Gotowe placuszki podjadaczki podajemy z miodem i ulubionymi owocami. W sezonie letnim placuszki najlepiej smakują z jagodami. Jesienią można łączyć je z borówką amerykańską, którą bez problemu można dostać w niemalże każdym sklepie.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.