Kolka brzuszna – co przyniesie ulgę w bólu?

kolka brzuszna leczenie

Kolka brzuszna to przypadłość, która może złapać każdego z nas. Zazwyczaj pojawia się nagle i niespodziewanie, powodując ostry ból skurczowy dróg żółciowych lub jelita. O ile pojawia się sporadycznie – można walczyć z nią samodzielnie. Jeśli jednak występuje często i systematycznie wraca, wówczas należy skonsultować się z lekarzem. Przypuszcza się, że bóle spowodowane kolką brzuszną są pochodzenia nerwowego. Niektórzy za główną przyczynę nieprzyjemnej dolegliwości uznają błędy żywieniowe, a więc zbyt tłuste i ciężkie jedzenie z przewagą węglowodanów. Inni wśród przyczyn dopatrują się zbyt łapczywego i szybkiego połykania pożywienia, w trakcie którego połykane jest również powietrze powodujące wzdęcia.

Co przyniesie ulgę?

Najczęściej leczenie polega na minimalizowaniu nieprzyjemnych objawów. Skurcze jelit można złagodzić stosując ciepłe okłady na brzuch, a także przyjmując preparaty rozkurczające (jak np. Buscopan). Ciepły okład można wykonać zarówno przy pomocy termoforu lub poduszki elektrycznej. Jeśli nie posiadacie żadnego z tych przedmiotów, okład możecie wykonać przy pomocy butelki wypełnionej ciepłą (ale nie gorącą) wodą.

Zamiast ciepłego okładu, można wziąć także ciepłą relaksującą kąpiel z dodatkiem aromatyzujących olejków. Ból pomoże zlikwidować również delikatny masaż brzucha i podbrzusza. Należy pamiętać, aby taki masaż wykonywać zgodnie z ruchem wskazówek zegara, delikatnie (nie za mocno) ugniatając brzuch.

Ulgę w bólu przyniesie również odpoczynek. Przy kolce brzusznej dobrze jest rozpiąć spodnie i położyć się choć na kwadrans.

Jak zapobiegać?

Kolka brzuszna to przypadłość, która nasila się wraz z niezdrową dietą i niehigienicznym sposobem odżywiania się. Chcąc uniknąć dyskomfortu należy jak najszybciej wprowadzić do diety pewne zmiany. Tłuste i smażone potrawy należy jak najszybciej zamienić na dania gotowane (również gotowane na parze) i pieczone. Zamiast soli, warto używać świeżych lub suszonych ziół, zwłaszcza kminku, kopru włoskiego, które to słyną z właściwości rozkurczających i minimalizujących nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jeśli kolka brzuszna lubi nawracać, warto po każdym posiłku wypijać filiżankę ziół. Przykrym dolegliwościom zapobiegnie napar z rumianku lub mięty pieprzowej.

Chcąc zapobiec kolce brzusznej, należy zadbać nie tylko o to, co jemy, ale również o to, jak jemy. Zamiast nerwowego połykania jedzenia, warto postarać się o powolne i spokojne spożywanie poszczególnych posiłków. Każdy kęs należy przeżuwać dokładnie. W trakcie jedzenia nie należy rozmawiać tak, aby uniknąć połykania powietrza.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.