zalety owsianki

Płatki owsiane to produkt, po który należy sięgać z kilku powodów. Dzięki temu, że są świetnym źródłem błonnika, poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości na długi czas. Poza tym obfitują w wiele cennych minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Płatki owsiane są dość kaloryczne, ale są to kalorie zdrowie, które nie tuczą! Wręcz przeciwnie – płatki owsiane skutecznie wspomagają odchudzanie. Jeśli jesteś na diecie, nie możesz unikać płatków osianych. Najlepiej jeść je w postaci owsianki na śniadanie.

Owsianka odchudza!

Przeprowadzone niedawno badania naukowe udowodniły, że danie przyrządzone z płatków owsianych przyczynia się do zgubienia zbędnych kilogramów. Jak to możliwe, skoro to same węglowodany? Otóż owsianka, w przeciwieństwie do pieczywa i makaronu, w powolny sposób uwalnia energię. Dzięki temu na dość długi czas wypełnia żołądek i tym samym zaspokaja nawet wilczy apetyt. Efekt jest taki, że po zjedzeniu owsianki nie mamy potrzeby podjadania, gdyż przez długi czas odczuwamy sytość.

Jak często jeść owsiankę?

Jeśli chcesz zgubić kilka kilogramów, jedz owsiankę każdego dnia na śniadanie. Danie to nie odłoży ci się w boczkach, a co więcej – świetnie podkręci metabolizm. Przyjęło się, że owsianka jest nudna i niesmaczna. Błąd. Może być ciekawa i przy tym pyszna. Można też przygotować ją na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nie znudzi się nigdy. Jednego dnia możesz postawić na owsiankę na mleku. Drugiego – na wodzie. Trzeciego – na jogurcie. Możesz podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ta ostatnia cieszy się ogromnym powodzeniem. Wystarczy tylko zajrzeć do Internetu, aby przekonać się, że nocne owsianki biją rekordy popularności. Owsianki możesz podawać z owocami, czekoladą, daktylami lub orzechami. Owsianka genialnie smakuje z masłem orzechowym i konfiturą. Jak sam widzisz, możliwości jest całe mnóstwo!

nocna owsianka z owocami

Przepis na nocną owsiankę

Składniki na 1 porcję:

– pół szklanki płatków owsianych

– szklanka mleka

– łyżeczka nasion chia

– łyżka masła orzechowego

– łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem. Dodajemy nasionka chia, masło orzechowe i syrop. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodów na całą noc. Rankiem wyjmujemy owsiankę z lodówki i podajemy z czym tylko nam się podoba. Mogą to być daktyle, świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy. Smacznego!

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.