Niezdrowy styl życia, a także zła dieta, uboga w produkty naturalne sprawiają, że w naszych tkankach gromadzą się liczne toksyny i złogi. To właśnie one są odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne z otyłością, miażdżycą i cukrzycą na czele. Jedynym sposobem, aby powrócić do zdrowia jest oczyszczenie organizmu.
Najlepiej proces oczyszczania podeprzeć odpowiednią dietą. W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszy się dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Jej fenomen polega na tym, że oczyszczając organizm nie tylko pomaga zrzucić zbędne kilogramy i schudnąć, ale także pomaga pozbyć się wielu schorzeń. Dieta ta jest także doskonałym wprowadzeniem do zdrowego żywienia. Dieta dr Dąbrowskiej jest rodzajem głodówki, której celem jest uruchomienie trawienia wewnętrznego. W pierwszej fazie doskonale oczyszcza ona organizm z toksyn i metali ciężkich, przywracając tym samym sprawne działanie organizmu. Dietę Dąbrowskiej powinno stosować się od 2 do 6 tygodni. W trakcie jej trwania należy spożywać warzywa i owoce, w postaci surowej, kwaszonej lub gotowanej. Z poszczególnych produktów można przyrządzać m.in. soki i zupy, jednakże bez dodatku cukru, tłuszczu i soli. Stosując dietę Dąbrowskiej należy zaplanować 3 posiłki, najlepiej o godzinie 9, 14 i 19. Jeśli między posiłkami pojawi się głód, można sięgnąć po jabłko, napić się wody lub soku. Warto pamiętać też o tym, aby każdy dzień zaczynać od wypicia wody mineralnej z plastrem cytryny.
Dozwolone warzywa i owoce
OWOCE: jabłka, cytryny, kiwi, pomarańcze, grejpfruty
WARZYWA: buraki, marchew, seler, pietruszka, rzodkiew, rzepa, chrzan, cebula, por, czosnek, kapusta biała, czerwona i włoska, brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, sałata, koper, szpinak, cykoria, dynia, kabaczek, cukinia, bakłażan, ogórek, pomidor, papryka, fasolka szparagowa, szparagi, zielony groszek, zioła