Przepis na szybki i pyszny piernik

Zapach piernika od zawsze kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Zewsząd słychać, że jest to wymagające ciasto, za którego przygotowanie trzeba zabrać się przynajmniej kilka tygodni wcześniej bo „dobry piernik musi swoje odleżeć”. Tymczasem piernik spokojnie można upiec w ostatniej chwili.

Wystarczy nieco ponad godzina by z piekarnika wyjechało pyszne, aromatyczne ciasto, które od razu po ostygnięciu można pałaszować. A wszystko za sprawą przepisu Nigelli Lawson.

Przepis na piernik według Nigelli – składniki:

150g masła

200g złotego syropu (lub sztuczny miód)

200g melasy

125g ciemnego cukru muscovado (lub brązowy, w ostateczności biały)

2 łyżeczki świeżego tartego imbiru

po 1 łyżeczce cynamonu i mielonego imbiru

½ łyżeczki mielonych goździków

1 łyżeczkę sody rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

250ml tłustego mleka

2 jajka

300g mąki pszennej

Przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Wszystkie składniki  wrzucamy do garnka i podgrzewamy do momentu aż otrzymamy gładką, gęstą masę. Następnie dodajemy mieszankę sody, wody, mleka i jajek, a na końcu wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Powstałe ciasto ma dość rzadką konsystencję, ale bez obaw – takie właśnie powinno być. Wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem formy, najlepiej kwadratowej, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45-60min.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.