Lekkostrawny krem z pomidorów i papryki

Krem z pomidorów i papryki (źródło: pinterest)
Krem z pomidorów i papryki (źródło: pinterest)

Sama nie wiem kiedy stałam się tak ogromną fanką zup-kremów. Szczerze mówiąc, mogłabym jeść je codziennie i to nawet kilka razy dziennie. Za co kocham kremy warzywne? Przede wszystkim za ich delikatność. Poza tym za to, że są lekkostrawne, małokaloryczne i pożywne jednocześnie. Genialnie rozgrzewają i zapewniają organizmowi to wszystko, czego ten potrzebuje…

Po szaleństwach z dynią i brokułami, postanowiłam zaszaleć z pomidorami i papryką. Zaskoczę was, ale dopiero niedawno po razy pierwszy miałam okazję jeść przepyszny krem z papryki i pomidorów. Wcześniej nie sądziłam, że ten warzywny duet może tak doskonale smakować. Dziś nie wyobrażam sobie bez niego życia.

Tych co myślą, że kremik z warzywnego duetu jest trudny do przygotowania uspokajam, że nie jest on taki trudny jak się wydaje. Co więcej, mogę śmiało powiedzieć, że jest bajecznie prosty. Naprawdę nie trzeba być mistrzem kuchni, by go przygotować. A przygotować warto, zwłaszcza po świątecznej rozpuście. W sezonie zimowym zamiast po świeże pomidory, wolę sięgać po te z puszki. Jakoś do pomidorów sprowadzanych z zagranicy nie mam zaufania. Gdy nadejdzie wiosna z pewnością sięgnę po nasze krajowe, świeże pomidory. Póki jednak co, w przepisie uciekam się do zapuszkowanych pomidorów…

Krem z pomidorów i papryki (źródło: pinterest)
Krem z pomidorów i papryki (źródło: pinterest)

Składniki:

– 1 puszka pomidorów w zalewie

– 2 czerwone papryki

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz, bazylia, Oregano, chili w proszki

– 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, a następnie dusimy w garnku na łyżce masła, aż stanie się całkiem miękka. W międzyczasie na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią, dodajemy do nich przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, a po chwili pomidory z puszki. Całość dusimy około 10-15 minut. Następnie wszystkie składniki, łącznie z papryką blendujemy. W ten sposób powstały krem przelewamy do garnka i dodajemy do niego wodę, aby uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję. Zagotowujemy. Kremik przelewamy do miseczek, posypujemy startym żółtym serem i grzankami. Smacznego!!!

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.