Czosnek - naturalny antybiotyk (źródło: pinterest)
Czosnek – naturalny antybiotyk (źródło: pinterest)

Zima to czas, kiedy nietrudno o przeziębienie, czy grypę. Większość z nas przechodzi sezon zimowy za rękę z katarem lub kaszlem. Idąc do lekarza, jedyne na co możemy liczyć, to antybiotyk. Osobiście nie jestem ich zwolenniczką, gdyż specyfiki te mocno osłabiają florę przyjaznych bakterii, a do tego wywołują nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Antybiotyki zwiększają też ryzyko infekcji kolejnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi. Co więcej, zbyt częste przyjmowanie antybiotyków bardzo osłabia naszą odporność. Co więc robić? Na pewno zamiast antybiotyków przepisywanych na receptę, warto sięgnąć po te, które znajdziemy we własnej spiżarni…

Czosnek

Wykazuje on silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Czosnkowe olejki eteryczne leczą rozmaite infekcje, w tym zimowe przeziębienia. W medycynie ludowej czosnek zakładano sobie na szyję (niczym korale) i pozostawiano na noc. W ten sposób likwidował on kater. Dzisiaj czosnek choć nie noszony na szyi, a dodawany do zjadanych produktów: kanapek, sałatek lub past, spełnia tę samą rolę, co kiedyś.

Cebula

Substancje bakteriobójcze zawarte w cebuli są w stanie zniszczyć nawet te bakterie, które odporne są na działanie tradycyjnych antybiotyków wydawanych na receptę. Ponadto, warzywo te zawiera w małych stężeniach związki siarki, fosfor, magnez, krzem oraz cynk, które poprawiają odporność organizmu na infekcje i choroby. Liczne badania wykazały, że już samo wąchanie cebuli udrażnia drogi oddechowe.

Oregano

Przyprawa, a szczególnie dzikie jej odmiany wykazuje silne działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Oregano przynosi ulgę w kaszlu. Dzięki 19 związkom chemicznym wykazuje też działanie antybakteryjne.

Miód

Ten słodki smakołyk uznawany jest za jeden z najstarszych antybiotyków. Wykazuje silne działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Miód niszczy chorobotwórcze drobnoustroje, a do tego uodparnia organizm. Można przyjmować go w postaci naturalnej, zjadając jedną jego łyżeczkę trzy razy dziennie. Można też dodawać do mleka, wody lub herbaty. Pamiętajcie tylko, żeby nie dodawać miodu do wrzątku, gdyż wtedy straci swe cenne właściwości.

Jagody

Czarne jagody, borówki i żurawina wykazują właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Nie tylko wzmacniają organizm, ale także go uodparniają.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.