Powiesz – banany są zdrowe, gdyż zawierają wszystkie najważniejsze witaminy i składniki mineralne. Obfitują w witaminę, A, C, E i K. Są źródłem potasu, magnezu, wapnia i fosforu. To fakt. Ale ja ci powiem, że nie powinieneś jeść ich na śniadanie. Dlaczego? Ze względu na wysoką zawartość cukru. Okazuje się, że choć banany dają szybkie uczucie sytości, nie są w stanie tego efektu utrzymać na długo. Cukier w nich zawarty trafia do krwi i daje zastrzyk energii, ale jej poziom szybko spada i znowu pojawia się uczucie głodu. Na dodatek towarzyszy mu zmęczenie.
To nie wszystko. Banany są złym pomysłem śniadaniowym, gdyż przyczyniają się do zakwaszania organizmu. Poza tym, nie powinny być spożywane przez osoby mające problemy z cukrem, zwłaszcza przez osoby chorujące na cukrzycę, gdyż posiadają wysoki indeks glikemiczny = 65. Oznacza to, że szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Kiedy zatem jeść banany?
Oczywiście nie musimy od razu rezygnować z jedzenia bananów. O ile nie jesteśmy cukrzykami, możemy włączyć te owoce do swojej diety. Najlepiej jeść je na deser, obowiązkowo w towarzystwie cynamonu lub kurkumy. Dobrym rozwiązaniem będzie też połączenie bananów z nasionami chia, siemieniem lnianym lub migdałami.