Mięso z kurczaka uważane jest za najbardziej dietetyczne i lekkostrawne. Lekarze zalecają je w rozmaitych dietach i to nie tylko tych odchudzających. Po dania z kurczakiem powinny sięgać osoby o delikatnym przewodzie pokarmowym (małe dzieci, osoby starsze), jak również osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego.
Mięso z kurczaka charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka. Obfituje także w wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy i składniki mineralne. Właściwości zdrowotne kurczaka związane są głównie z niską zawartością tłuszczu, którego nadmierne spożycie jest jednym z czynników odpowiedzialnych za rozwój groźnych chorób układu krążenia. Dania z kurczaka spożywane regularnie są więc ważnym elementem profilaktyki tego typu chorób.
Dietetyczny kurczak ma to do siebie, że jest mięsem szalenie wszechstronnym. Tak naprawdę można przyrządzić go na wiele sposobów i w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Każdy kucharz (mniej lub bardziej doświadczony) wie, że kurczakowi nie trzeba wiele do szczęścia, by był aromatyczny i smaczny. Wystarczy mieszanka ulubionych ziół i gotowe.
I mimo, że kurczak jest zdrowy w każdej postaci, to jednak najlepiej serwować go w wydaniu gotowanym, przyrządzanym na parze lub pieczonym w piekarniku.
Kupując kurczaka, dobrze jest wybierać świadomie. Należy pamiętać, że kurczak – kurczakowi nierówny. Najlepsze kurczaki to te pochodzące z rodzinnych ferm (jak np. Kurczak Zagrodowy z Podlasia), które karmione są wyłącznie paszą roślinną, bez żadnych sztucznych dodatków czy sterydów.
Jak przyrządzić kurczaka?
Tak jak wcześniej pisałam – najlepiej piekąc w piekarniku. Taki kurczak będzie miał wtedy bardzo mało tłuszczu, a smakować będzie wybornie. Najpopularniejsze jest pieczenie w folii aluminiowej. Jeśli takową nie dysponujecie, możecie użyć rękawa foliowego do pieczenia lub żaroodpornego naczynia. Ja zostaję przy folii aluminiowej.
Aby nadać pieczonym filetom z kurczaka ciekawego smaku, przed pieczeniem warto natrzeć je ziołami. Drób świetnie komponuje z rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, kminkiem, papryką, pieprzem i cebulą. Jeśli lubicie czosnek, możecie także go dodać. Jeśli nie macie czasu na eksperymentowanie z ziołami, sięgnijcie po mieszankę ziół prowansalskich. Dzięki niej dania z kurczaka będą cudownie aromatyczne i nieziemsko smaczne.
Przed owinięciem kurczaka folią aluminiową, należy dokładnie umyć mięso i oczyścić je z ewentualnych zanieczyszczeń. Ja zawsze usuwam wszelkie żyłki (o ile takie się zdarzą) i tłuszczyk. Następnie dokładnie osuszamy mięso i posypujemy je ulubionymi ziołami – najlepiej z dwóch stron. Mięso zawijamy w folię niczym cukierek i wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza piekarnika. Czekamy około 20-30 minut i gotowe!
Dietetyczny kurczak fenomenalnie komponuje się ze świeżymi warzywami, np. gotowaną marchewką, pomidorkiem lub fasolką szparagową. Prawda jest taka, że dania z kurczaka możecie komponować na sto różnych sposobów, według własnego uznania.
Więcej informacji o walorach mięsa kurczaków zagrodowych znajdziesz tu: http://zagrodowy.pl/