Powiedz NIE kanapkom, wszelkim białym bułkom ze zmumifikowaną wędliną i analogiem sera żółtego! Jeśli chcesz zjeść zdrowe śniadanie, przyrządź sobie owsiankę. Ale nie taką, jak u gaździny na koloniach, zupę mleczną z rozgotowanymi płatkami, tylko pyszną, lekką a zarazem odżywczą.
Przepis:
Filiżanka płatków owsianych, jaglanych lub żytnich. Tylko na żytnie uwaga! Ich działanie odchudzające jest potwierdzone, ale w smaku są dość ciężkie, więc jeśli ktoś ich nie je z głębokiego przekonania, lepiej, żeby były dodatkiem, niż głównym składnikiem.
Pół filiżanki zmieszanych ziaren (słonecznik, dynia, sezam…)
Pięć łyżek otrąb. Wszystko jedno jakich, byle nie pszennych.
Można sobie to urozmaicić odrobiną płatków kukurydzianych, kilkoma rodzynkami czy orzechami.
Pakujemy wszystko do dużej miski i zalewamy wodą. Ja wolę ciepłą, można też zimną kilka godzin przed jedzeniem.
Następnie szykujemy owoce:
Jedno jabłko
Jeden banan
Jedna gruszka / kiwi / jak ktoś ma to i marakuja jakaś albo melon. Melon to może nie jeden, tylko kawałek.
Wszystko kroimy w kosteczkę i mieszamy z namoczonymi płatkami. Wcinamy, a potem się dziwimy, że nam się nie chce jeść aż do obiadu. Smacznego!