Zdrowo i smacznie, czyli kotleciki z amarantusem

kotleciki z indyka i amarantusa

W sezonie zimowym lubię sięgać po coś więcej, niż dania przygotowane z samych warzyw. Lubię posiłki, które cudownie rozgrzewają i dodają energii do działania. Oczywiście cały czas dbam o to, aby moje posiłki były lekkostrawne i małokaloryczne jednocześnie. Przygotowując poszczególne dania zawsze staram się przemycić do nich coś zdrowego, co pozytywnie wpłynie na mój organizm. 

W dzisiejszym poście postanowiłam podzielić się z wami moim najnowszym odkryciem, a mianowicie kotlecikami z indykiem i amarantusem ekspandowanym. Może sam indyk jest mało odkrywczy, ale amarantus ekspandowany do rzeczy odkrywczych z pewnością mogę już zaliczyć. Ta jedna z najstarszych roślin uprawnych świata, nie tak dawno temu została odkryta zupełnie na nowo. Dietetycy biją na alarm, aby nasiona amarantusa ekspandowanego dodawać do mleka, jogurtów, wypieków i wielu innych dań. Dlaczego? Głównie dlatego, że są one szalenie zdrowe. Obfitują nie tylko w naturalny błonnik pokarmowy, który usprawnia działanie jelit, ale także w drogocenne żelazo i magnez.

Biorąc pod uwagę fakt, że amarantus ekspandowany wiąże podobnie jak kasza manna lub bułka tarta, te dwa ostatnie składniki nie będą nam potrzebne do przygotowania kotlecików. Same kotleciki robi się w sposób nieskomplikowany i szybki. Aby były nieco inne, niż wszystkim znane, proponuję dodać kilka sztuk suszonych pomidorków. Aby kotleciki były mniej kaloryczne, niż tradycyjne, będziemy smażyć je na suchej patelni.

Gotowe kotlety można podawać zarówno jako osobne danie, np. z jogurtem greckim i szczypiorkiem (ewentualnie ulubionym sosem), jak również jako dodatek do ziemniaków i bukietu surówek.

Składniki:

– 500g mięsa mielonego ( z indyka)

– 6 kawałków suszonych pomidorów

– 4 łyżki zimnej wody

– ¾ szklanki amarantusa ekspandowanego

– 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów

– sól, pieprz

– 1 łyżeczka mielonej kolendry

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1/3 łyżeczki ostrej papryki

– 1 łyżeczka kurkumy

– ½ łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przekładamy do miski. Suszone pomidorki bardzo drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Do mięsa z pomidorkami dodajemy również 4 łyżki zimnej wody, 1 łyżkę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, amarantus ekspandowany oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy około 1 minuty. Chodzi o to, aby wszystkie składniki ładnie nam się ze sobą połączyły.

Z powstałej masy formujemy 6 płaskich kotlecików. Każdy obtaczamy w oliwie z suszonych pomidorów, a następnie układamy na dobrze rozgrzane (suchej!) patelni. Smażymy około 5 minut z każdej strony. Gotowe. Smacznego!!!

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.