Zdrowy obiad – penne z tuńczykiem i pomidorami

Penne z tuńczykiem i pomidorami (źródło: pinterest)
Penne z tuńczykiem i pomidorami (źródło: pinterest)

Lubię dobrze i smacznie zjeść. Nie lubię jeść tłusto i ciężkostrawnie, choć muszę przyznać, że zimą dostarczam swojemu organizmowi troszkę więcej kalorii, aniżeli wiosną czy latem. W sezonie zimowym staram się jeść potrawy, które nie tylko dostarczają mi niezbędnej energii na długi czas, ale także pomagają rozgrzać organizm. Wiele potraw szpikuję też naturalnym antybiotykiem, jakim jest czosnek. Uwielbiam smak czosnku i uważam, że dzięki niemu zwykłe nawet dania smakują o niebo lepiej.

W ostatnim czasie cały czas chodzą za mną makarony. Żeby jednak było zdrowo staram się jadać tylko te ciemne, czyli razowe, choć od czasu do czasu lubię też skusić się na makaron kolorowy. Moim najnowszym odkryciem (niedawno jadłam go po raz pierwszy) jest makaron czarny. W połączeniu z krewetkami smakuje obłędnie. Ale dzisiaj nie będzie o makaronie czarnym, ani też o krewetkach. Dziś będzie o razowym penne z tuńczykiem. Nie dość, że danie robi się w oka mgnieniu, to jeszcze smakuje wybornie. Jedną porcją można najeść się na bardzo długi czas. I o to właśnie chodzi, czyż nie?

To, że razowe panne dostarcza organizmowi zdrowych węglowodanów, to wie chyba każdy. Ale czy aby na pewno wiecie, ile dobrodziejstw kryje się w tuńczyku? Wystarczy wspomnieć chociażby o cennych kwasach omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, wykazują silnie działanie przeciwzapalne, poprawiają pracę serca, zwiększają odporność i chronią przed chorobami nowotworowymi.

Jedzmy więc penne z tuńczykiem nie tylko dla smaku, ale i zdrowia. Już teraz powiem wam smacznego!

Składniki:

– ½ opakowania makaronu razowego penne

– łyżka oliw z oliwek

– ½ cebuli

– 1 ząbek czosnku

– 150g pomidorów w puszce

– 120g tuńczyka w sosie własnym

– suszone oregano, bazylia

– sól, pieprz

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość chwilę podsmażamy, pilnując jednocześnie, aby czosnek za bardzo się nie przypiekł, bo wtedy stanie się zbyt gorzki. Następnie do cebuli i czosnku dodajemy tuńczyka, a po chwili pomidory z puszki. Całość chwilę dusimy (ok. 10 minut). Solimy, pieprzymy, a także doprawiamy suszonym oregano i bazylią. Ja ziół nigdy nie żałuję i sypię ich dość dużą ilość. Do przygotowanego sosu, dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem świeżej bazylii i zajadamy!

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.