Dania z kurczaka cieszą się dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród osób będących na diecie. Nic w tym dziwnego, gdyż sam kurczak jest szalenie zdrowy, a przy okazji mało kaloryczny. Jest też doskonałym źródłem białka, a jak wiadomo, białko jest niezbędnym elementem w procesie chudnięcia i utrzymania smukłej linii. Lekarze przy każdej nadarzającej się okazji biją na alarm, żeby jeść dania z kurczakiem. Mięso to, jak mało które jest ważnym elementem w profilaktyce chorób układu krążenia i serca.
Dietetyczny kurczak to chyba najlepsze rozwiązanie na zdrowy obiad lub kolację. W towarzystwie świeżych warzyw (np. pomidorków lub ogórka) smakuje naprawdę fenomenalnie. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że kurczak jest mięsem niezwykle wszechstronnym. Można go przyrządzić w dowolny sposób, według własnego upodobania i w każdej postaci będzie zachwycał.
Trzeba powiedzieć głośno i wyraźnie, że mięso z kurczaka nie wymaga od nas nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych. Nie trzeba być żadnym znawcom ani mistrzem gotowania, aby to akurat mięso przygotować w perfekcyjny sposób. Prawda jest taka, że kurczakowi niewiele trzeba do szczęścia, aby wyglądał i… smakował.
Nie tak dawno temu podawałam Wam prosty, a jednocześnie efektowny sposób na dietetycznego kurczaka. Dziś znów wrócę do tematu 🙂 Podpowiem Wam, jak przyrządzić kurczaka w towarzystwie szczypiorku (uwielbiam!), natki pietruszki (uwielbiam!) i aromatycznych ziół (uwielbiam!). I tak jak wtedy, tak i teraz kurczaka przygotujemy w piekarniku. Tym samym znów zyskamy danie smaczne i lekkostrawne. Gotowi? To do dzieła! 🙂
Składniki:
– ok. 400g piersi z kurczaka (może być więcej jeśli przewidujecie większą porcję)
– szczypiorek (według upodobania)
– natka pietruszki ( według upodobania – u mnie dużo)
– sól, pieprz (czarny + czerwony)
– curry, czosnek granulowany, bazylia
– odrobina jarzynki
– oliwa (najlepiej taka z dodatkiem chili)
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka myjemy, a następnie (jeśli to potrzebne) oczyszczamy. Następnie kroimy w nieregularne kawałki. Natkę pietruszki, podobnie jak szczypiorek drobno siekamy. Kurczaka przekładamy do miski i polewamy 2 łyżeczkami oliwy. Dodajemy sól, pieprz, pozostałe przyprawy, a także szczypiorek i natkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż mięso ładnie się połączy z przyprawami i ziołami.
Miskę przykrywamy folią i wkładamy na około godzinę do lodówki tak, aby się zamarynowało. Po godzinie, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości. Zazwyczaj kurczak nie potrzebuje długiego wylegiwania się w piekarniku, dlatego też 20-30 minut w zupełności wystarczy. Aby mięso nam się nie przypaliło, raz na jakiś czas możemy podlać je wodą.
Gotowe mięso możemy zaserwować z ziemniakami lub bukietem warzyw 🙂
Ps. Jeśli zależy Wam na dobrym jakościowo kurczaku (bez żadnych konserwantów i antybiotyków) koniecznie wybierzcie kurczaka zagrodowego. Więcej informacji na jego temat znajdziecie tutaj: http://zagrodowy.pl/