Smacznie, szybko i zdrowo, czyli przepis na aromatyczne leczo

Aromatyczne leczo (źródło: pinterest.com)
Aromatyczne leczo (źródło: pinterest.com)

Aromatyczne i obfitująca w mieszankę ziół leczo to jedno z moich ulubionych dań. W sezonie letnim mogłabym zajadać się nim niemalże każdego dnia. Potrawa ta, jak mało która kojarzy mi się ze słoneczną Italią, słońcem i beztroską. Jest niezwykle smaczna, a jednocześnie lekkostrawna. Osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy i są na diecie, mogą zajadać się nią na okrągło.

Pierwsze swoje leczo zrobiłam pod czujnym okiem mojej mamy. Jak dla mnie to ona jest największą mistrzynią robienia leczo. Nikt nie robi takiego leczo, jak ona.

Warzywne i skąpane w ziołach leczo to najlepsza alternatywa dla niezdrowej pizzy, czy innych fast foodów. Można podawać je zarówno na obiad, jak i kolację. U mnie tą potrawą zajada się cała rodzina. Leczo smakuje zarówno małym, jak i dużym.

Leczo jest jedną z tych potraw, które można przyrządzać na sto różnych sposobów, wedle własnych upodobań i preferencji. Można przyrządzać je z tradycyjną polską kiełbasą lub parówkami, jeśli za kiełbasą nie przepadamy. Można dodawać do niego fasolkę szparagową lub pieczarki, kabaczek lub cukinię. I tak dalej i tak dalej…

Poniżej prezentuję wam przepis, którego wykonanie zajmuje zaledwie 20 minut, a efekt jest fenomenalny. Już teraz życzę wam smacznego!!!

Aromatyczne leczo (źródło: pinterest.com)
Aromatyczne leczo (źródło: pinterest.com)

Składniki:

– papryka czerwona

– papryka żółta

– papryka zielona

– cebula

– czosnek (2 ząbki)

– cukinia

– pętko kiełbasy podwawelskiej lub 4 sztuki parówek z drobiu (w zależności co bardziej lubicie)

– przecier pomidorowy

– sól

– pieprz

– zioła prowansalskie

– natka pietruszki

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa oraz kiełbasę (lub parówki) kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy do niej posiekane drobno ząbki czosnku.

Do cebuli i czosnku wrzucamy warzywa i kiełbasę i całość smażymy 10 minut. Po tym czasie wlewamy pół szklanki wody i dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potrawę dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
2 comments
  1. Lubię leczo, zwłaszcza to z kiełbasą. Moja mama poza kiełbasą wrzucała jeszcze odrobinę boczku. Palce lizać!

  2. Jak ja lubię takie warzywne cuda. Już teraz czuję zapach tego leczo. Póki w sklepach jest jeszcze cukinia, na pewno wypróbuję ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.