Zimą najlepiej jest sięgać po dania, które nie tylko sycą, ale i rozgrzewają. Niekwestionowaną królową wśród zup jest zupa dyniowa. Jeszcze lepszą jej wersją jest delikatny krem z dyni. Smakuje obłędnie, a co najważniejsze, jego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Smacznego !

Składniki na krem:

500g surowej (lub mrożonej) dyni

2 duże ziemniaki

Cebula

3 ząbki czosnku

Świeży imbir (ok. 2cm)

1 litr wywaru warzywnego

2 łyżeczki curry

Sól

Cukier

4 łyżki oliwy z oliwek

 

W dużym rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek, a następnie zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i imbir. Dodać dynię i ziemniaki – obrane i pokrojone w niedużą kostkę. Chwilę podsmażyć. Dodać ok. 2 łyżeczek curry i dokładnie wymieszać. Całość smażyć ok.5 minut tak, by nie przywarło do dna rondla. Następnie wlać wywar warzywny i całość gotować na niewielkim ogniu. Gdy dynia i ziemniaki będą miękkie, całość dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną konsystencję. Dodać szczyptę soli i cukru do smaku.

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.