Rozgrzewający krem z dyni

Zimą najlepiej jest sięgać po dania, które nie tylko sycą, ale i rozgrzewają. Niekwestionowaną królową wśród zup jest zupa dyniowa. Jeszcze lepszą jej wersją jest delikatny krem z dyni. Smakuje obłędnie, a co najważniejsze, jego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Smacznego !

Składniki na krem:

500g surowej (lub mrożonej) dyni

2 duże ziemniaki

Cebula

3 ząbki czosnku

Świeży imbir (ok. 2cm)

1 litr wywaru warzywnego

2 łyżeczki curry

Sól

Cukier

4 łyżki oliwy z oliwek

 

W dużym rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek, a następnie zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i imbir. Dodać dynię i ziemniaki – obrane i pokrojone w niedużą kostkę. Chwilę podsmażyć. Dodać ok. 2 łyżeczek curry i dokładnie wymieszać. Całość smażyć ok.5 minut tak, by nie przywarło do dna rondla. Następnie wlać wywar warzywny i całość gotować na niewielkim ogniu. Gdy dynia i ziemniaki będą miękkie, całość dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną konsystencję. Dodać szczyptę soli i cukru do smaku.

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
1 comment
  1. Mmmmm moja ulubiona zupa 🙂 Dynię mogłabym jeść codziennie i to w dużych ilościach. Polecam też krem z dyni z dodatkiem pomarańczy lub z mleczkiem kokosowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.