Lekkie i zdrowe – gotowanie na parze

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Nie wiem czy wiecie, ale podczas tradycyjnego gotowania większość cennych składników odżywczych przedostaje się do wody, której w końcowym etapie przygotowywania posiłków, sukcesywnie się pozbywamy. Tym samym to, co najcenniejsze, bezpowrotnie ginie w otchłaniach zlewu. Dlatego też lepszym sposobem na przygotowywanie zdrowych posiłków jest gotowanie na parze. Parowy sposób przygotowywania posiłków w szybki tempie zyskuje kolejnych zwolenników i entuzjastów. Nic w tym dziwnego, bowiem gotowanie na parze niesie za sobą mnóstwo zalet. 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Na co zwrócić uwagę przy wyborze czajnika elektrycznego?

Czajnik elektryczny to takie banalne urządzenie. Wydawać by się mogło, że niewiele człowieka może w tym temacie zaskoczyć. Niektórzy przy zakupie owego patrzą na to, żeby pasował kolorystycznie do kuchni. Inni wybierają między tradycyjną, „zakręconą” grzałką, a płaską oraz obrotową bądź nieobrotową podstawą. Pojemność też się wybiera. To jednak nie wszystko.

Czajnik marki Zelmer
Czajnik elektryczny marki Zelmer (zdjęcie ze strony producenta)

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Mikser, malakser czy blender? W gąszczu sprzętu kuchennego

Czym siekać, czym mielić, czym miksować? Czym ugniatać, wyrabiać i ubijać?

Oczywiście wszystko można zrobić gołymi rękami z pomocą noża czy małej metalowej ubijaczki. Kwestia ile kto ma czasu i energii. Babcia mawiała, że jak się żółtek na sernik ręcznie nie utrze, to nie wyjdzie dobry. Według mnie o smaku ciasta będzie decydowała raczej jakość składników, w tym jajek, technika przetwarzania ich na ciasto jest jednak dowolna.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Silikon w kuchni

Kolorowe i wesołe, a przy tym niezwykle praktyczne – silikonowe akcesoria szturmem zdobywają kuchnie. W sklepach można znaleźć najróżniejsze gadżety AGD wykonane z tego materiału, od foremek do wypieków po kuchenne rękawice.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]