Nie przepadam za daniami mącznymi. Czuję się po nich ciężko i niezbyt komfortowo. Jeśli już zdecyduję się na coś mącznego, to zawsze jest to na bazie mąki bezglutenowej. Dziś mam dla Was fajny przepis z wykorzystaniem mąki jaglanej. Będzie to omlet ze szpinakiem. Robi się go szybko i w łatwy sposób. Aby przygotować zdrowy i smaczny omlet, wystarczy posiadać mąkę jaglaną, jajka, szpinak i czosnek. Danie jest bardzo sycące, dlatego też z powodzeniem można serwować je na obiad.
Składniki:
– 4 jajka
– 10 łyżek mąki jaglanej
– 2 łyżki oleju (u mnie olej z pestek winogron)
– 3 garście świeżego szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– sól/pieprz/zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masełka i podsmażamy na nim szpinak z czosnkiem. Jajka, mąkę i olej dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy. Dodajemy szpinak. Znowu mieszamy. Gotową masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (może być ta sama, na której smażyliśmy szpinak). Podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu ładnie się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać, wówczas przy pomocy łopatki przewracamy omlet na drugą stronę i znów chwilkę podsmażamy. Gotowy omlet kroimy w trójkąty i wykładamy na talerze. Smacznego!!!