Słonecznik – nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy

źródło: felixpolska.pl
źródło: felixpolska.pl

Uwielbiamy skubać słonecznik. Uwielbiamy raczyć się nim podczas oglądania filmów i czytania książek. Pestki słonecznika uzależniają. Trzeba jednak powiedzieć, że tego typu uzależnienie tylko wychodzi nam na zdrowie. Oczywiście, jeśli po pestki słonecznika sięgamy w rozsądnych ilościach 🙂

Słonecznik świetnie działa na kondycję skóry i wygląd włosów. Dobry wpływ ma także na mózg i koncentrację. Chroni przed chorobami serca i przeciwdziała rozwojowi prostaty. Wykazuje zbawienny wpływ na pracę układu nerwowego oraz poprawę przemiany materii. Kiełki słonecznika wzmacniają zęby i kości, a także dostarczają dużych ilości białka.

Słonecznik to smaczna i zdrowa przekąska. Te skromne z pozoru pestki stanowią skarbnicę cennych substancji odżywczych. W słoneczniku znajdziemy zarówno witaminy, jak i minerały. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ale od początku. Poniżej znajdziecie wszystkie cenne wartości odżywcze słonecznika (sprawdź).

Zdrowe tłuszcze

Pestki słonecznika to przede wszystkim duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 i omega 6, które to skutecznie zapobiegają miażdżycy, zawałom serca, arytmii serca i udarom mózgu. Ponadto, omega 3 i omega 6 są bardzo ważne w zachowaniu zdrowia, urody i młodości. Substancje te opóźniają procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Są także bardzo ważne w prawidłowym wzroście dzieci.

Cenny błonnik

Wśród wartości odżywczych słonecznika nie można zapomnieć o błonniku, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i przyspiesza usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Zapewnia także szybsze uczucie sytości, a w połączeniu z innymi substancjami zawartymi w słoneczniku – daje „mieszankę” znakomicie spalającą tkankę tłuszczową.

Bomba witaminowa i skarbnica minerałów

Słonecznik, z czego często nie zdajemy sobie sprawy, jest cennym źródłem witamin. Znajdziemy w nim zarówno witaminę E, zwaną witaminą młodości, jak również witaminę A, D i B6. Ta ostatnia jest niezwykle cenna chociażby ze względu na to, że uczestniczy w syntezie białek i produkcji krwinek czerwonych.

Nasiona słonecznika poza witaminami, dostarczają nam także wielu cennych pierwiastków. Znajdziemy w nich zarówno kwas foliowy, jak również potas (określany mianem pierwiastka życia), żelazo i wapń. Jedzenie słonecznika jest polecana osobom zmagającym się z problemem trądziku. A to wszystko ze względu na zawartość cynku. Obecny w słoneczniku cynk działa jak najlepsza kuracja oczyszczająca i lekko wysuszająca, dlatego stany zapalne ulegają znacznej redukcji, a przebarwienia i zaczerwienienia wywołane pryszczami znacznie mniej widoczne.

 

 

 

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.