Brakuje ci pomysłu na lekki obiad? A co powiesz na delikatne i puszyste zielone placki ze szpinakiem? Danie to jest zdrowe i bardzo pożywne. Szpinak, który jest tu gwiazdą numer jeden to cenne źródło witaminy A, K, C, witamin z grupy B, a także magnezu, kwasu foliowego, cynku, miedzi, fosforu, potasu i manganu. Szpinak to genialny antyoksydant. Może więc czas, aby na dobre się z nim zaprzyjaźnić? Placuszki są łatwe w przygotowaniu i smakują wybornie. Jestem pewna, że twoja rodzina pokocha je już od pierwszego kęsa. Zaczynamy!
Składniki:
– 2 garście świeżego szpinaku
– 1,5 szklanki mąki gryczanej
– 1 jajko
– 2 ząbki czosnku
– odrobina proszku do pieczenia
– 4 łyżki stałej części mleczka kokosowego
– sól / pieprz
– bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Miksujemy razem z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Placuszki smażymy z obu stron. Smacznego!!!