Kurczak to jedno z najzdrowszych mięs. Jest lekkostrawny i małokaloryczny. Dzięki temu, że prawie wcale nie jest tłusty – jest jednym z lepszych sprzymierzeńców smukłych kształtów. Kurczak ekologiczny to doskonała propozycja dla dzieci i ludzi starszych, a także osób będących na diecie odchudzającej i dbających o zdrowe odżywianie się. Zdrowy kurczak to najlepszy pomysł na danie dla osób z wrażliwym żołądkiem i delikatnym przewodem pokarmowym. Mięso z kurczaka charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka, które dostarcza kompletu aminokwasów. W mięsie z kurczaka znajdziemy także ważne dla naszego zdrowia witaminy i składniki mineralne.
Dzięki temu, że kurczak ma naprawdę niską zawartość tłuszczu, można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Aby dobrze smakował nie potrzebuje zbyt wiele. Wystarczy odrobina ulubionych przypraw i gotowe. Dużą zaletą kurczaka jest także to, że jest bardzo wszechstronny. Można go przygotowywać na wiele sposobów i w każdej postaci smakuje obłędnie.
Wybierając kurczaka warto sięgać po tego z zaufanych źródeł. Ideałem jest żywność bez GMO czyli kurczak ekologiczny – karmiony wyłącznie paszą roślinną (np. Zagrodowy). Taki kurczak upieczony na rodzinny obiad, będzie rozpływał się w ustach. Z takiego kurczaka rosół będzie smakował inaczej niż dotychczas.
Ekologiczny kurczak Zagrodowy wyróżnia się dłuższym chowem w ekologicznych warunkach. Pasza roślinna, którą karmi się Zagrodowego jest bogata w surowce mineralne i witaminy. Specjalny sposób karmienia sprawia, że Zagrodowy jest zdrowszy, mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza.
Kurczak ekologiczny smakuje wybornie w każdym wydaniu. Dziś proponuję wam przepis na soczystego kurczaka w słodko-ostrej marynacie. Palce lizać!
Składniki:
– 1 kurczak ekologiczny (Zagrodowy)
– 1 łyżka miodu
– 4 łyżki musztardy ziarnistej
– 3 łyżki musztardy miodowej
– 1 łyżka miodu płynnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/4 cytryny
– 1/4 cebuli
– sól morska / pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy cytrynę i cebule. Zawiązujemy sznurkiem. Wierzch kurczaka smarujemy mieszanką musztard, miodu i oliwy z oliwek. Odkładamy na bok na około godzinę tak, aby kurczak przesiąknął marynatą i wchłonął jej aromat.
Po godzinie, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Przez pierwsze 30 minut pieczemy bez przykrycia. Po 30 minutach, kurczaka przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej.
Gotowego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na około 15 minut. Dopiero po 15 minutach możemy przystąpić do krojenia kurczaka. Smacznego!!!