Zimą najlepiej jest sięgać po dania, które nie tylko sycą, ale i rozgrzewają. Niekwestionowaną królową wśród zup jest zupa dyniowa. Jeszcze lepszą jej wersją jest delikatny krem z dyni. Smakuje obłędnie, a co najważniejsze, jego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Smacznego !
Składniki na krem:
500g surowej (lub mrożonej) dyni
2 duże ziemniaki
Cebula
3 ząbki czosnku
Świeży imbir (ok. 2cm)
1 litr wywaru warzywnego
2 łyżeczki curry
Sól
Cukier
4 łyżki oliwy z oliwek
W dużym rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek, a następnie zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i imbir. Dodać dynię i ziemniaki – obrane i pokrojone w niedużą kostkę. Chwilę podsmażyć. Dodać ok. 2 łyżeczek curry i dokładnie wymieszać. Całość smażyć ok.5 minut tak, by nie przywarło do dna rondla. Następnie wlać wywar warzywny i całość gotować na niewielkim ogniu. Gdy dynia i ziemniaki będą miękkie, całość dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną konsystencję. Dodać szczyptę soli i cukru do smaku.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.