Białe mięso drobiowe – zaskakujące wybory

Mięso piersi z kurczaka jest najczęściej spożywanym rodzajem białego mięsa przez sportowców na całym świecie. Nawet ryby oraz popularna w Polsce wieprzowina (schab) nie mogą zbliżyć się do wyników, jakie osiąga chudy drób. Sportowcy, osoby aktywne oraz niezwiązane z żadną dyscypliną nie powinny zapominać, że tusza kurczak składa się z wielu innych wartościowych części. A drób to także wiele innych gatunków ptaków hodowlanych, których mięso pod względem smaku dorównuje szlachetnym i drogim częściom mięsa wołowego, baraniny czy cielęciny.

Udka z kurczaka lepsze od piersi?

gotowanie
źródło: https://pixabay.com/pl/

Tłuszcz to nośnik smaku. Zawarty w mięsie oraz niektórych roślinach tłuszcz nasycony jest jednym z najważniejszych składników dla komórek ludzkiego ciała. Cholesterol stanowi znaczną część komórek naszego ciała. Odpowiada za produkcję hormonów i w około 10 procentach powinien być pozyskiwany z pożywienia. Jedzenie tłustych mięs to najlepsza droga do pozyskania zdrowego cholesterolu. Udka z kurczaka oraz inne tłustsze części tuszy okazują się naprawdę zdrowe. Nie dosyć, że dostarczają kalorii niezbędnych do funkcjonowania każdego ambitnego sportowca, to jeszcze smakują najlepiej i są bardzo tanie. Mięso udek jest lepsze także ze względu na jego aktywność, w czasie funkcjonowania zwierzęcia. Kończyny dolne używane do przemieszczania się posiadają często większą gęstość włókien i wyższą ilość proteiny.

Wybieraj podroby z indyka

tusza
źródło: https://pixabay.com/pl/

Wiecie, gdzie znajdują się najzdrowsze i wolne od antybiotyków podroby? Dokładnie tak, posiadają je hodowane w Polsce indyki. Mięso drobiowe (https://www.makro.pl/swiat-produktow/mieso-w-makro/mieso-drobiowe) z tego gatunku ptaka rodziny kurowatych to najlepszy wybór względem ceny i jakości. Kosztuje niewiele więcej od kurczaka a jego jakość i walory smakowe są bardzo wysokie. Mimo iż indyk domowy hodowany jest na całym świecie, to jego naturalnym miejscem zamieszkania była Ameryka Północna. Wątróbka, żołądki oraz serca z indyka nie gromadziły w sobie toksyn i antybiotyków, na które narażone są inne gatunki ptaków hodowlanych do spożycia. Warto po nie sięgać, ponieważ posiadają potężne ilości witamin oraz substancji wspomagających działanie naszej wątroby, oraz układu odpornościowego.

Gęś i kaczka – najzdrowszy drób dla każdego

gospodarstwo
źródło: https://pixabay.com/pl/

Spożycie kaczek oraz gęsi w naszym kraju jest raczej odświętne. Mimo tego warto włączyć te gatunki mięsa do swojej tygodniowej rotacji spożywczej, którą powinien stosować każdy atleta. Mięso kaczki podchodzi pod dziczyznę pod warunkiem, że jest to gatunek faktycznie żyjący na wolności. Dziczyzna charakteryzuje się największą zawartością minerałów i witamin, a także wysokim poziomem aminokwasów egzogennych. Gęsi słyną z tłuszczu, który obniża cholesterol. Tak naprawdę smalec gęsi obniża zły cholesterol, ale należy uważać z jego stosowaniem. W związki z dużą zawartością kwasów omega 6 nie jest najlepszym sposobem na podbijanie kaloryczności sportowców chcących dorzucić kilka kilogramów masy mięśniowej. Polska gęś piecze się dużo łatwiej i szybciej niż kaczka, którą trzeba zrobić z wyczuciem. Nowego wyrazu nabierze za to mięso gotowane na parze. Polecam gotowanie wszystkich mięs drobiowych na parze, która sprawia, że włókna stają się bardziej soczyste a cały smak, zostaje w środku.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.