Nerkowce – nie tylko smaczne ale i zdrowe!

źródło: pinterest
źródło: pinterest

To, że warto, a nawet i trzeba jeść orzechy wie chyba każdy. Dietetycy z każdej strony biją na alarm, aby sięgać po te jakże cenne produkty i śmiało zastępować nimi słone przekąski i słodycze. Jeszcze do niedawna największą popularnością wśród orzechów cieszyły się pistacje i orzechy włoskie. Dziś zostały one zepchnięte na dalszy plan przez nerkowce. Co o nich wiemy? 

Zacznijmy od tego, że orzechy nerkowca posiadają najniższą zawartość tłuszczu ze wszystkich dostępnych orzechów. Pozytywnie wpływają na nasz organizm i zdrowie. Nie tylko regulują poziom cukru we krwi, ale także zapobiegają atakom serca i chorobie wieńcowej. Pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne. Warto więc je jeść w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego i w sezonie takim jak jesień czy zima, kiedy to mamy większą podatność na obniżenie nastroju.

źródło: www.felixpolska.pl
źródło: www.felixpolska.pl

Co jeszcze wiemy o nerkowcach? Na pewno to, że nerkowce są orzechami szlachetnymi o bardzo delikatnym smaku. Wyróżniają się też subtelnym, a jednocześnie ciekawym aromatem. Doskonale smakują jako samodzielna przekąska, a także dodatek do sałatek czy dań obiadowych. W połączeniu z kaszą jaglaną czy gulaszem stanowią bardzo wykwintną propozycję. Genialnie smakują też z potrawami kuchni chińskiej i indyjskiej. Wzbogacają dania o lekko słodki, migdałowy posmak.

Warto podkreślić fakt, że nerkowce obfitują w wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, który spełnia istotną rolę w czynnościach krwiotwórczych oraz zapobiega niedotlenieniu organizmu, a także witaminy: A, E i PP. Dużo w nich także zdrowych kwasów tłuszczowych, których nie powinno brakować w codziennej diecie. Wartości odżywcze tychże orzechów korzystnie wpływają zarówno na pracę układu nerwowego, jak i krwionośnego. Poza tym zapobiegają rozwojowi miażdżycy i mają doskonały wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Nerkowce są orzechami szlachetnymi o bardzo delikatnym smaku, jednakże są też orzechami kalorycznymi. Dlatego też nie powinniśmy zjadać ich w nadmiarze. Kilka sztuk tygodniowo w zupełności wystarczy, abyśmy byli zdrowi i piękni.

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.