Jedz na zdrowie – guacamole z pomidorem

Guacamole to bardzo dobra i bardzo zdrowa pasta, która zawitała do nas prosto z Meksyku. Warto po nią sięgać z wielu powodów – nie tylko tych smakowych. Guacamole przyrządza się z awokado, a jak wiadomo awokado to szalenie cenny i wartościowy owoc. Jego historia jest stara jak świat, więc nie ma czym zawracać sobie głowy. Ważne jest co tak właściwie daje jedzenie awokado. Cóż… ten śmieszny zielony owoc z wielką pestką w środku to skarbnica samych najlepszych wartości odżywczych dostępnych w jedzeniu. Wielu dietetyków i lekarzy klasyfikuje awokado w kategorii SUPERFOODS.

Co siedzi w awokado?

Awokado to skarbnica tego, co najlepsze. Przede wszystkim to skarbnica kwasu oleinowego – niezwykle cennego kwasu tłuszczowego, który m.in. obniża poziom złego cholesterolu. Poza tym, awokado to doskonałe źródło likopenu, a więc przeciwutleniacza chroniącego nasze serce. I to nie wszystko! W awokado znajdziemy także potas i wiele cennych witamin. Warto wspomnieć tu o witaminach z grupy B, a także witaminach A, C i E. Szalenie cennym składnikiem znajdującym się również w awokado jest luteina – turbo doładowanie dla kondycji naszych oczu.

Guacamole – jedzmy na zdrowie

Wracając do guacamole… Ta niezwykle smaczna pasta stanowi idealny dodatek do krakersów, kanapek, tortilli i… warzyw. Nic tak dobrze nie smakuje, jak meksykańskie guacamole podane z pałeczkami z marchewki lub selera. Przyrządzając guacamole należy pamiętać o jednym – im bardziej dojrzałe awokado, tym lepiej. Jeśli kupicie twarde awokado, odczekajcie parę dni aż zmięknie. Naprawdę warto! Samo guacamole przygotowuje się w dość prosty sposób. Oczywiście przepisów jest kilka. Ja dziś podam Wam wersję najprostszą z najprostszych.

 Składniki:

– 2 dojrzałe awokado

– 1 pomidor

– 2 lub 3 ząbki czosnku

– sok z połowy limonki

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado obieramy, usuwamy z nich pestki, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Skrapiamy sokiem z limonki, żeby nie ściemniało i blendujemy. Jeśli nie macie blendera, możecie rozgnieść awokado widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Pomidora kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do guacamole. Smacznego!!!!

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.