Dieta przy podwyższonym cholesterolu

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Podwyższony poziom złego cholesterolu we krwi to prawdziwa zmora naszych czasów. Coraz więcej osób boryka się z podwyższonym cholesterolem, a co za tym idzie, coraz więcej osób narażona jest na zachorowanie na miażdżycę czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Dobra wiadomość jest jednak taka, że ze złym cholesterolem można walczyć i przy odrobinie chęci, można obniżyć jego poziom. W jaki sposób? Sekretem jest odpowiednia dieta. 

Dieta antycholesterolowa polega głównie na ograniczeniu do minimum lub wyeliminowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe i zwiększają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Unikać należy mięsa, żółtek jaj, masła i podrobów. Ograniczyć powinno się również masło, smalec i tłuste produkty mleczne, jak śmietana. Z codziennego menu wyeliminować należy potrawy smażone w panierce, tłuste sosy i polewane tłuszczem dania. Niestety, ale zrezygnować należy także z deserów, zwłaszcza ciast, ciasteczek i tortów.

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Mięso zwierzęce (bez którego większość z nas nie jest w stanie się obejść) doskonale zastąpią ryby. W jadłospisie powinny występować przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ale uwaga! Przy podwyższonym cholesterolu niewskazane są ryby tłuste, jak łosoś, tuńczyk i makrela.

Białko zwierzęce z powodzeniem zastąpią też rośliny strączkowe, jak groch, fasola, soczewica i ciecierzyca. Warto przekonać się również do soi, która w 40% składa się z wartościowego białka i obniża poziom złego cholesterolu.

Walcząc ze złym cholesterolem należy polubić się z warzywami. To w nich znajdziemy dużo cennego błonnika rozpuszczalnego, który pomaga rozprawić się z cholesterolem. Z owocami należy już obchodzić się bardzo ostrożnie. Wiele z nich zawiera dość dużą dawkę cukru. Z owoców lekarze i dietetycy polecają głównie jabłka i grejpfruty.

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Sojusznikiem w walce z cholesterolem są też produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony, nieoczyszczony ryż. W diecie antycholesterolowej powinny znaleźć się również fitosterole, które hamują wchłanianie cholesterolu w jelitach, dzięki czemu jego poziom we krwi spada. Fitosterole znajdziemy w orzechach, olejach roślinnych i wspomnianych wcześniej produktach zbożowych.

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.