W roli głównej – granat, rukola i ser pleśniowy

Sałatka z rukolą, granatem i serem pleśniowym (źródło: pinterest)
Sałatka z rukolą, granatem i serem pleśniowym (źródło: pinterest)

Dziś na blogu w roli głównej wystąpią trzy składniki: rukola, granat i ser pleśniowy. Będzie kolorowo. Będzie bardzo zdrowo. Będzie pysznie. Jestem przekonana, że ta prosta, ale efektowna sałatka przypadnie wam do gustu i skradnie wasze serca tak, jak skradła moje.

Przepis dostałam od siostry, która na punkcie zdrowej i lekkostrawnej żywności ma prawdziwego bzika. Ja również nie stronię od zieleniny i sałatek, z tym, że do tej pory bałam się połączeń owoców z serami pleśniowymi, czy owoców z sałatą. Póki nie spróbowałam, nie sądziłam, że takie łączenia mogą tak dobrze smakować. A jednak.

Proponowana dziś przeze mnie sałatka to istna bomba witaminowa. Zawarty w niej granat od wielu już lat słynie z właściwości przedłużających życie. Co więcej, owoc ten wzmacnia serce, łagodzi stany zapalne, przeciwdziała powstawaniu nowotworów i skutecznie zwalcza choroby układu krążenia. Zawiera duże ilości witaminy C, niacyny, potasu, błonnika i kwasów organicznych. Rukola z kolei zawiera witaminę A, K, osiem razy więcej wapnia i cztery razy więcej żelaza, niż inne produkty żywieniowe. Nie tylko zwiększa odporność, ale także chroni przed nowotworami i działa bakteriobójczo. Co więcej, ma bardzo mało kalorii i jest lekkostrawna, przez co może być spożywana bez umiaru. Warto wspomnieć również o zawartym w rukoli błonniku, który reguluje trawienie i sprawia, że układ pokarmowy działa tak, jak należy.

Wracając do sałatki z rukoli, granatu i sera pleśniowego… Potrawa ta może być spożywana zarówno jako danie główne (np. na kolację) lub jako przystawka (przed obiadem). Można serwować ją o każdej porze dnia i nocy, a także o każdej porze roku, gdyż składniki dostępne są niezależnie od sezonu. Jestem przekonana, że to zdrowe cudo zachwyci nie tylko waszych bliskich, ale również znajomych i przyjaciół. A więc do dzieła. Przygotowanie tej wykwintnej sałatki zajmie wam tylko chwilkę…

Sałatka z granatem podana w wydrążonym jabłku (źródło: pinterest)
Sałatka z granatem podana w wydrążonym jabłku (źródło: pinterest)

Składniki:

– paczka rukoli

– ½ dużego granatu lub 1 mały granat

– 120g sera z niebieską pleśnią (sera lazur)

– garść migdałów pokrojonych w słupki

Składniki na sos:

– 3 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka miodu płynnego

– 2 łyżki soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy. Owoc granatu przekrawamy na pół i wydrążamy z niego ziarenka. Ser pleśniowy kroimy w niedużą kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni. Pamiętajcie, aby były one lekko zarumienione, a nie przypieczone. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy.

Sok z cytryny, oliwę i miód dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i gotowe!

PS. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, zamiast w miseczkach, czy na talerzach, sałatkę zaserwujcie w wydrążonym jabłku. Efekt będzie powalający!

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.