Dziś na blogu w roli głównej wystąpią trzy składniki: rukola, granat i ser pleśniowy. Będzie kolorowo. Będzie bardzo zdrowo. Będzie pysznie. Jestem przekonana, że ta prosta, ale efektowna sałatka przypadnie wam do gustu i skradnie wasze serca tak, jak skradła moje.
Przepis dostałam od siostry, która na punkcie zdrowej i lekkostrawnej żywności ma prawdziwego bzika. Ja również nie stronię od zieleniny i sałatek, z tym, że do tej pory bałam się połączeń owoców z serami pleśniowymi, czy owoców z sałatą. Póki nie spróbowałam, nie sądziłam, że takie łączenia mogą tak dobrze smakować. A jednak.
Proponowana dziś przeze mnie sałatka to istna bomba witaminowa. Zawarty w niej granat od wielu już lat słynie z właściwości przedłużających życie. Co więcej, owoc ten wzmacnia serce, łagodzi stany zapalne, przeciwdziała powstawaniu nowotworów i skutecznie zwalcza choroby układu krążenia. Zawiera duże ilości witaminy C, niacyny, potasu, błonnika i kwasów organicznych. Rukola z kolei zawiera witaminę A, K, osiem razy więcej wapnia i cztery razy więcej żelaza, niż inne produkty żywieniowe. Nie tylko zwiększa odporność, ale także chroni przed nowotworami i działa bakteriobójczo. Co więcej, ma bardzo mało kalorii i jest lekkostrawna, przez co może być spożywana bez umiaru. Warto wspomnieć również o zawartym w rukoli błonniku, który reguluje trawienie i sprawia, że układ pokarmowy działa tak, jak należy.
Wracając do sałatki z rukoli, granatu i sera pleśniowego… Potrawa ta może być spożywana zarówno jako danie główne (np. na kolację) lub jako przystawka (przed obiadem). Można serwować ją o każdej porze dnia i nocy, a także o każdej porze roku, gdyż składniki dostępne są niezależnie od sezonu. Jestem przekonana, że to zdrowe cudo zachwyci nie tylko waszych bliskich, ale również znajomych i przyjaciół. A więc do dzieła. Przygotowanie tej wykwintnej sałatki zajmie wam tylko chwilkę…
Składniki:
– paczka rukoli
– ½ dużego granatu lub 1 mały granat
– 120g sera z niebieską pleśnią (sera lazur)
– garść migdałów pokrojonych w słupki
Składniki na sos:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka miodu płynnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy. Owoc granatu przekrawamy na pół i wydrążamy z niego ziarenka. Ser pleśniowy kroimy w niedużą kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni. Pamiętajcie, aby były one lekko zarumienione, a nie przypieczone. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy.
Sok z cytryny, oliwę i miód dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i gotowe!
PS. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, zamiast w miseczkach, czy na talerzach, sałatkę zaserwujcie w wydrążonym jabłku. Efekt będzie powalający!