![Lekkie ciasto z morelami (źródło: pinterest.com)](https://zdrowiewstylu.pl/wp-content/uploads/2013/08/81211930b6e2eddd35c5bfeea7c6b7b2.jpg)
Mimo, że sezon letni powoli zmierza ku końcowi, to jednak ja wciąż korzystam z wakacyjnych dobrodziejstw (zwłaszcza tych owocowych) i piekę ciasta jak szalona. Moim ostatnim powodem do dumy jest lekkie ciasto z morelami. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że te drobne owoce smakują wybornie i są bardzo pożywne. Morelki poza słodkim smakiem, któremu ciężko się oprzeć słyną też z tego, że pozwalają dłużej zachować młodość i gwarantują piękny wygląd skóry.
Ciasto z morelami, które dziś wam zaproponuję jest niezwykle lekkie i puszyste. Takie ciasto robiła kiedyś moja babcia, potem moja mama. Teraz przyszedł czas na mnie. Przepis na ciasto jest bajecznie prosty i dość szybki w realizacji. Najważniejsze w tym wszystkim jest chyba to, że ciasto nie może się nie udać. Zawsze wychodzi! Nie ma więc co się bać, że coś pójdzie nie tak, bo jest to niemożliwe.
W te wakacje ciasto z morelkami robiłam wielokrotnie. Rodzinka zajadała się nim, aż miło było patrzeć. Ja sama zajadałam się nim, aż ślinka ciekła…
![Ciasto z morelami (źródło: pinterest.com)](https://zdrowiewstylu.pl/wp-content/uploads/2013/08/b2792490d1375dd614de05091f39f51c.jpg)
Oczywiście poza morelami, do ciasta możecie dodać także inne owoce. Mogą być to zarówno świeże owoce, jak i te mrożone. Jeśli więc ciasto wam posmakuje, będziecie mogli raczyć się nim również zimą, korzystając z owoców z zamrażalki.
Składniki na ciasto:
– 6 jajek
– 150ml oleju
– 2 szklanki mąki pszennej
– ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
– 1 łyżka kakao
– 600g morelek (lub innych owoców)
Sposób wykonania:
Białka dokładnie oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Jeśli do białek dodacie szczyptę soli, białka szybciej i sprawniej się ubiją. Pod koniec ubijania, dodajemy cukier i później jeszcze trochę całość ubijamy. Następnie cały czas ubijając dodajemy żółtka i wlewamy olej.
Mąkę przesiewamy przez drobne sitko (dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze) i łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie białą mieszankę łączymy delikatnie z ciastem.
Na koniec ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zawsze używam foremki o wymiarach 30x20cm, ale możecie użyć też formy okrągłej. Na samym wierzchu układamy morele. Aby owoce nie zapadły się w cieście, dobrze jest wcześniej oprószyć je mąką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez czas 45-60 minut, aż do uzyskania tzw. suchego patyczka. Jeśli po wskazanym czasie ciasto nie będzie jeszcze gotowe, należy je dopiec przez kolejne 5-10 minut. Gdy ciasto nico ostygnie, wyjmujemy je z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!