Sałatka z granatem i serem pleśniowym

W kalendarzu jeszcze zima, ale najwyższy czas zacząć myśleć o wiośnie i… zadbać o sylwetkę. Wiosenny detoks przyda się każdemu z nas, niezależnie od tego ile waży, czy potrzebuje schudnąć czy nie. Oczyszczenie organizmu z toksyn jest bardzo polecane po zimie. Jest to ważne, aby lepiej się czuć, lepiej funkcjonować i piękniej wyglądać. A jeśli wiosenny detoks, to w odstawkę powinny pójść dania smażone, tłuste, mięsne i mączne. Tradycyjne obiady lub kolacje dobrze jest zastąpić sałatkami. I od razu rozwiewam Wasze wątpliwości – takie sałatki wcale nie muszą być nudne i nijakie. Wręcz przeciwnie, mogą być pyszne! Dziś mam dla Was propozycję na pyszną i pożywną sałatkę. Żeby od razu nie było zbyt drastycznie i dietetycznie, będzie ona z serem pleśniowym. Za towarzysza dla sera wzięłam owoc granatu. Te dwa produkty genialnie ze sobą współgrają.

Bomba witaminowa

Proponowana dziś przeze mnie sałatka to istna bomba witaminowa. Zawarty w niej granat słynie z właściwości przedłużających życie. Co więcej, owoc ten wzmacnia serce, łagodzi stany zapalne, przeciwdziała powstawaniu nowotworów i skutecznie zwalcza choroby układu krążenia. Zawiera duże ilości witaminy C, niacyny, potasu, błonnika i kwasów organicznych. Rukola, która również znajdzie się w naszej sałatce, zawiera z kolei witaminy A i K, a także wapń oraz żelazo. Ma mało kalorii i jest lekkostrawna, przez co może być spożywana bez umiaru.

Składniki:

– paczka rukoli

– ½ dużego granatu lub 1 mały granat

– 120g sera z niebieską pleśnią (sera lazur)

– garść migdałów pokrojonych w słupki

Składniki na sos:

– 3 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka miodu płynnego

– 2 łyżki soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy. Owoc granatu przekrawamy na pół i wydrążamy z niego ziarenka. Ser pleśniowy kroimy w niedużą kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni. Pamiętajcie, aby były one lekko zarumienione, a nie przypieczone. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Sok z cytryny, oliwę i miód dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i gotowe!

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.