kulki mocy z masłem orzechowym

Kulkowy zawrót głowy trwa w najlepsze! Cały świat fitness oszalał na ich punkcie. Dziś chętnie lecimy w kulki i równie chętnie dzielimy się nimi z bliskimi. Kulki mocy to najlepsza alternatywa dla kupnych i często niezdrowych słodyczy. Są słodkie, pożywne i dostarczają mnóstwo energii. Można je przygotować na wiele sposobów i tym samym eksperymentować ze smakami. W ostatnim poście przedstawiłam Wam przepis na daktylowe kulki mocy z niespodzianką w środku. Dziś zaproponuję przepis na kulki z masłem migdałowym, choć oczywiście daktyli również w nich nie brakuje. Palce lizać!

Składniki:

– 10 świeżych daktyli

– 2 łyżki kakao

– 3 łyżki masła migdałowego

Sposób przygotowania:

Daktyle drążymy z pestek i wrzucamy do miski. Dodajemy kakao i masło migdałowe. Całość blendujemy na gładką masę. Dzięki temu, że jest tu masło orzechowe, nie potrzebujemy dodawać oleju kokosowego. Formujemy kulki, a do każdej wciskamy orzecha laskowego. Gotowe kulki mocy przechowujemy w lodówce.

Uwaga! Jeśli chcesz, aby orzec laskowy stanowiący nadzienie kulki był kruchy i chrupiący, możesz go uprażyć. Wystarczy, że włożysz orzechy do rozgrzanego piekarnika (do ok 150 stopni) na około 8-10 minut. Pamiętaj, aby orzechy ostudzić zanim użyjesz ich do nadziewania kulek.

 

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.