Kulkowy zawrót głowy trwa w najlepsze! Cały świat fitness oszalał na ich punkcie. Dziś chętnie lecimy w kulki i równie chętnie dzielimy się nimi z bliskimi. Kulki mocy to najlepsza alternatywa dla kupnych i często niezdrowych słodyczy. Są słodkie, pożywne i dostarczają mnóstwo energii. Można je przygotować na wiele sposobów i tym samym eksperymentować ze smakami. W ostatnim poście przedstawiłam Wam przepis na daktylowe kulki mocy z niespodzianką w środku. Dziś zaproponuję przepis na kulki z masłem migdałowym, choć oczywiście daktyli również w nich nie brakuje. Palce lizać!
Składniki:
– 10 świeżych daktyli
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżki masła migdałowego
Sposób przygotowania:
Daktyle drążymy z pestek i wrzucamy do miski. Dodajemy kakao i masło migdałowe. Całość blendujemy na gładką masę. Dzięki temu, że jest tu masło orzechowe, nie potrzebujemy dodawać oleju kokosowego. Formujemy kulki, a do każdej wciskamy orzecha laskowego. Gotowe kulki mocy przechowujemy w lodówce.
Uwaga! Jeśli chcesz, aby orzec laskowy stanowiący nadzienie kulki był kruchy i chrupiący, możesz go uprażyć. Wystarczy, że włożysz orzechy do rozgrzanego piekarnika (do ok 150 stopni) na około 8-10 minut. Pamiętaj, aby orzechy ostudzić zanim użyjesz ich do nadziewania kulek.