weganie a wapń

Nie da się ukryć, że wapń jest nam niezbędny do zdrowego funkcjonowania. To on jest odpowiedzialny za mocne kości i zęby. To on bierze udział w procesach przemiany materii. W końcu to on bierze udział w krzepnięciu krwi, a także odpowiada za nastrój i prawidłowy sen. Przyjęło się, że najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Tymczasem prawda jest taka, że w mleku i serach tego wapnia wcale nie jest więcej niż w roślinach! Dlatego też nie jest prawdą, że weganie cierpią na niedobory wapnia bardziej niż osoby spożywające mleko. Odpowiednio skomponowana dieta wegan potrafi dostarczyć takich ilości wapnia, jakich każdy z nas potrzebuje.

Skąd wapń w diecie wegańskiej?

Dieta wegańska obfituje w wiele produktów będących źródłem wapnia. Są to m.in. orzechy i ziarna, mak, sezam, amarantus, chia i nasiona dyni.

  • migdały i tym samym mleko oraz masło migdałowe  – 260 mg
  • mak – 1400 mg
  • sezam jak również produkowana z niego pasta tahini – 789 – 975 mg
  • amarantus – 159 mg
  • orzechy – ok 120 mg
  • kakao – 128 mg
  • chia – 631 mg
  • nasiona dyni – 55 mg

Świetnym źródłem wapnia są także rośliny strączkowe, będące jednocześnie dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Wystarczy wspomnieć tu chociażby o tofu, fasoli, bobie i ciecierzycy. Ale to nie wszystko. Mało kto wie, że niektóre rośliny zielone także obfitują w wapń. Do takich roślin zalicza się kapustę, sałatę rzymską, jarmuż. Bogate w wapń są również: brokuły, natka pietruszki, brukselka oraz kiełki. Z owoców szczególnie poleca się suszone figi (aż 280mg wapnia), czarną porzeczkę, suszone morele i pomarańcze.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.