Planowanie rodzinnego obiadu nie powinno ograniczać się do samego gotowania. Aby spotkanie w rodzinnym gronie było naprawdę miłe i udane, warto zadbać również o odpowiednią aranżację stołu.
![w roli głównej oryginalne wazony z kwiatami w roli głównej oryginalne wazony z kwiatami](https://media-cache-ak2.pinimg.com/736x/e7/37/97/e73797fb03999d8f6a472e3baed68d3c.jpg)
Dekorując stół dobrze jest zacząć od ustalenia kolorystyki przewodniej i dobrania do niej zastawy. W ostatnim czasie modnym trendem jest połączenie kolorystyczne black&white, które wygląda bardzo wytwornie, niezależnie od sytuacji. Zamiast jednak po biały obrus, warto zaryzykować i sięgnąć po ten w kolorze czerni. Na jego tle biała zastawa na pewno nie będzie wyglądała banalnie. Co więcej, nawet prosta i klasyczna zastawa będzie prezentowała się nadzwyczaj wytwornie.
![prostota i minimalizm w bardzo szykownym wydaniu prostota i minimalizm w bardzo szykownym wydaniu](https://media-cache-ak1.pinimg.com/736x/03/c5/0b/03c50b938dcbfccedf391d23f58617ef.jpg)
Jeśli zestawienie czerni i bieli nie za bardzo do was przemawia, możecie zdecydować się na bardziej żywe kolory, z neonami na czele. Kolorowa aranżacja stołu bez wątpienia pozwoli wnieść do wnętrza radość, optymizm i niczym nieograniczone szczęście.
Poza samą zastawą, istotną i bardzo ważną rolę na odświętnym stole grają dodatki. Numerem jeden powinny być świeże kwiaty, owoce i świece. Ważne jednak, by nie znalazły się one na stole ot tak, przypadkowo.
![delikatny bukiecik zada szyku zastawie stołowej delikatny bukiecik zada szyku zastawie stołowej](https://media-cache-ec2.pinimg.com/736x/a1/7f/61/a17f612f313de6b04e023fb6643e69f7.jpg)
Kwiaty będą prezentować się jeszcze piękniej, jeśli zamiast do klasycznych wazonów, włożycie je do szklanych mis wypełnionych wodą. Oczywiście zanim kwiaty znajdą się w takim sztucznym mini jeziorku, należy je odpowiednio przyciąć, by nie posiadały zbyt długiej łodygi. Korony kwiatów możecie też włożyć do kieliszków i postawić po jednym przy każdym nakryciu. Możecie również stworzyć maleńkie bukieciki i ułożyć przy zastawie. Miłym dla oka zabiegiem będzie również porozrzucanie świeżych kwiatów po całym stole.
![stroik – świeże kwiaty i słoik wypełniony cytryną oryginalny stroik – świeże kwiaty i słoik wypełniony cytryną](https://media-cache-ec2.pinimg.com/736x/5c/c0/98/5cc0987a5a1b696c1ef0393397121b5c.jpg)
![zgrany duet – kolorowe szkło i świeże kwiaty zgrany duet – kolorowe szkło i świeże kwiaty](https://media-cache-ak1.pinimg.com/736x/8a/03/8e/8a038e32d6f4a2c4fea9f44e48dfb467.jpg)
Świece można ustawiać na stole w dowolny sposób. Przy okazji rodzinnego obiadu warto zrezygnować ze świec długich, które kojarzą się z romantyczną kolacją i zamiast nich wybrać świece pieńkowe o różnej wysokości. Takie świece możecie poustawiać luźno pomiędzy daniami, ale możecie też połączyć je w zestawy i ustawić na dekoracyjnych tacach. Możecie również powkładać je do szklanych naczyń, które zastąpią tradycyjne świeczniki. Ciekawym zabiegiem dekoracyjnym jest wykorzystanie tzw. podgrzewaczy i połączenie ich z kieliszkami, które na czas obiadu będą pełnić funkcję nietuzinkowego świecznika. Aby kieliszek sprostał roli świecznika, należy odwrócić go „do góry nogami” i na jego nóżce umieścić podgrzewacz. Jeśli obiad będzie odbywał się na świeżym powietrzu, świece można ustawić w stylowych lampionach.
![stroik ze świec, kwiatów i gałązek](https://media-cache-ec3.pinimg.com/736x/d1/53/89/d15389e240c512f1761cf4d806191d8f.jpg)
![w roli głównej czerwień i stylowe lampiony](https://media-cache-ak2.pinimg.com/736x/7e/ac/e9/7eace9717304ac9a6d0b963b913450bf.jpg)
Oprócz tradycyjnych ozdób, jak kwiaty i świece, można także wykorzystać bardziej niekonwencjonalne elementy dekoracyjne. Interesująco będą wyglądały kamienie w szlachetnych misach, sztuczne piórka porozrzucane na stole oraz kolorowe kuleczki w kieliszkach lub małych wazonikach.
Wspaniałym elementem dekoracyjnym będą też rzeźby ze świeżych warzyw i owoców. Motyle wycięte z jabłka, różyczki z rzodkiewek i pomidorów lub figurki z arbuza z pewnością zachwycą gości.