Zaparzaczka do przypraw umożliwia wygodne wyławianie przypraw użytych podczas gotowania zup czy przyrządzania sosów. Co nie dziwi jest bardzo łatwa w obsłudze…
Najpierw napełniamy zaparzaczkę przyprawami, a potem wkładamy do garnka z gotującą się potrawą, tak aby uwolniła pełnię smaku i aromatu. Dostępne są różne zaparzaczki, średnia cena zaparzaczki – np. firmy AdHoc – na Allegro albo w sklepach internetowych wynosi od 55 – 65 złotych – trochę dużo.
Jeżeli jednak zdecydowalibyśmy się zakupić wspomnianą zaparzaczkę AdHoc z serii Bomb, to nasz arsenał kuchenny wzbogaciłby się o naprawdę solidny sprzęt. Zaparzaczka posiada sprytny silikonowy uchwyt do zaczepiania na garnku podczas gotowania. Nie tylko chroni on nasz przyprawowy mini-batyskaf przed utonięciem, ale także ułatwia jego wyjęcie bez ryzyka poparzenia się.
Zaparzaczka wykonana jest ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Sprzedawcy twierdzą, że jest odporna na temperaturę do 240 st. C, ale osobiście tego nie sprawdzałem, nie mniej, w zupie się nie roztopiła. Co ważne, łatwo jest domyć stalowy pojemniczek – co znacząco ułatwia jej użytkowanie. Na koniec trzeba przyznać, że zaparzaczka do ziół ma przyjemny wygląd i nie dość, że pomaga gotować to cieszy oko kucharza i jego gości.