pieczona ciecierzyca
źródło: pinterest

Większość osób oglądając film, sięga po rozmaite przekąski, które dopełniają błogie lenistwo przed telewizorem. Niestety większość osób sięga po krakersy, paluszki i popcorn, które nie należą do najzdrowszych. Jeśli chcecie połączyć przyjemne z pożytecznym, mam dla was pewną propozycję. Jako osoba szczególnie dbająca o to, co jem, staram się sięgać po przekąski zdrowe i wartościowe, takie, które nie tuczą i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Jako osoba szczególnie dbająca o swoją dietę zamiast popcornu wybieram zapiekaną ciecierzycę. Palce lizać! 

Sama ciecierzyca ma lekko orzechowy, maślany smak. Jest niezwykle delikatna, a przy tym stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej kwas foliowy i niezwykle cenny błonnik pokarmowy. Cieciorka to idealne rozwiązanie dla osób nie jedzących mięsa (jest bogatym źródłem białka) i osób odchudzających się (ma bardzo niski indeks glikemiczny).

Ciecierzycę (suchą lub z puszki) możemy serwować zarówno na  słono, jak i słodko. W zależności od indywidualnych upodobań. W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na zapiekaną ciecierzycę w towarzystwie mielonego chili, kurkumy i słodkiej papryki J Mniam!

Składniki:

– puszka ciecierzycy

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– szczypta soli morskiej

– szczypta mielonego chili

– szczypta kurkumy

– ½ łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciecierzycę wyjmujemy z puszki i delikatnie ją opłukujemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy na sicie i wysypujemy na papierowy ręcznik. Suszymy. Suchą cieciorkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekamy około 15 minut.

Po 15 minutach, gdy cieciorka ładnie nam się zarumieni, mieszamy ją (najlepiej w misce) z naszymi przyprawami i oliwą z oliwek. Ponownie wykładamy cieciorkę na blachę i ponownie zapiekamy przez 15 minut. Po upływie 15 minutach wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy z niego od razu ciecierzycy. Dajmy jej czas aby stała się jeszcze bardziej chrupiąca. Smacznego!!! 🙂

Ps. Bezpośrednio przed podaniem, naszą cieciorkę możemy oprószyć posiekaną natką pietruszki.

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.