Większość osób oglądając film, sięga po rozmaite przekąski, które dopełniają błogie lenistwo przed telewizorem. Niestety większość osób sięga po krakersy, paluszki i popcorn, które nie należą do najzdrowszych. Jeśli chcecie połączyć przyjemne z pożytecznym, mam dla was pewną propozycję. Jako osoba szczególnie dbająca o to, co jem, staram się sięgać po przekąski zdrowe i wartościowe, takie, które nie tuczą i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Jako osoba szczególnie dbająca o swoją dietę zamiast popcornu wybieram zapiekaną ciecierzycę. Palce lizać!
Sama ciecierzyca ma lekko orzechowy, maślany smak. Jest niezwykle delikatna, a przy tym stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej kwas foliowy i niezwykle cenny błonnik pokarmowy. Cieciorka to idealne rozwiązanie dla osób nie jedzących mięsa (jest bogatym źródłem białka) i osób odchudzających się (ma bardzo niski indeks glikemiczny).
Ciecierzycę (suchą lub z puszki) możemy serwować zarówno na słono, jak i słodko. W zależności od indywidualnych upodobań. W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na zapiekaną ciecierzycę w towarzystwie mielonego chili, kurkumy i słodkiej papryki J Mniam!
Składniki:
– puszka ciecierzycy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta soli morskiej
– szczypta mielonego chili
– szczypta kurkumy
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciecierzycę wyjmujemy z puszki i delikatnie ją opłukujemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy na sicie i wysypujemy na papierowy ręcznik. Suszymy. Suchą cieciorkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekamy około 15 minut.
Po 15 minutach, gdy cieciorka ładnie nam się zarumieni, mieszamy ją (najlepiej w misce) z naszymi przyprawami i oliwą z oliwek. Ponownie wykładamy cieciorkę na blachę i ponownie zapiekamy przez 15 minut. Po upływie 15 minutach wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy z niego od razu ciecierzycy. Dajmy jej czas aby stała się jeszcze bardziej chrupiąca. Smacznego!!! 🙂
Ps. Bezpośrednio przed podaniem, naszą cieciorkę możemy oprószyć posiekaną natką pietruszki.