Na świecie występuje ogromny kontrast pomiędzy ludźmi, którzy umieją ugotować prawie wszystko a osobami, które nie odnajdują się w kuchni. Sam należę do grupy samouków, która opanowała niemal każdy element kuchennego warsztatu. Nie wiązało się to z pasją kulinarną a sportem. Jako amator sportu, wiem jak ważna jest dieta. Dlatego chłonąłem wiedzę na temat zdrowego żywienia oraz poszerzałem ilość przepisów na wartościowe dania. Dziś wiem, że są szybsze sposoby na zdobycie tej wiedzy i doświadczenia.
Zero kulinarne – kursy gotowania…
Chociaż panowie radzą sobie w kuchni coraz lepiej, to szczególnie im polecam wybrać się na jeden z warsztatów kulinarnych. Zauważyłem, że w społeczeństwie żyjącym w miastach jest więcej ludzi nie potrafiących gotować. Ma to związek z pogonią za karierą, dużą ilością wygód, szybkim jedzeniem na mieście i jego ogólną dostępnością. Restauracje i bary typu fast food kuszą na każdym kroku. Ceny też są niczego sobie, ale czy wiecie za co płacicie? W dużej większości jest to danie pełne tłuszczów TRANS oraz niskiej jakości produktów spożywczych. O zdrowiu nie ma mowy.
Nie trzeba iść do szkoły gastronomicznej by nauczyć się gotować. Wystarczy kilka zajęć kursu lub warsztatów kulinarnych. W ciągu godziny nie opanujecie zbyt wielu rzeczy. Ale wykupując sobie kilka różnych kursów tematycznych lub jeden długi ogólny, zdobędziecie wiedzę i podstawy przygotowania wielu potraw. Mimo iż modna stało się gotowanie po tajsku, indyjsku czy kuchnia pełna deserów, moim zdaniem lepiej wybrać coś zdrowszego. Uniwersalne warsztaty kulinarne z podstaw zdrowego żywienia i przygotowania potraw, będą najlepszym wyborem dla każdego amatora sportu. Smacznie i zdrowo przygotowane potrawy pozwolą wam osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w waszej dyscyplinie. To obowiązkowy kurs dla singli, którzy chcą zaimponować swojej przyszłej wybrance. Oprócz tego zdrowsze jedzenie wpłynie na waszą sylwetkę, dzięki czemu szybciej znajdziecie dla siebie drugą połówkę.
Kursy dla wegan, mięsożerców i smakoszy
Wśród ludzi zainteresowanych tematem zdrowia i aktywności fizycznej ukształtowały się grupy ceniące sobie tylko jeden styl żywienia. Są to wegetarianie, mięsożercy z paleo diety oraz pomniejsze grupy mieszające ze sobą style śródziemnomorskiej kuchni i Azji. Chcąc zgłębić każdy z tych stylów gotowania warto udać się na indywidualne warsztaty (sprawdź). Kupicie je w formie vouchera, który może być przekazany jako prezent.
Zacznijmy od kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Surowe podejście do diety wegańskie wyklucza nie tylko mięsa, ale również produkty odzwierzęce. Natomiast wegetarianie spożywają zarówno nabiał jak i jaja oraz niektóre ryby. W związku z tym, że weganizm jest bardziej ideologią niż naukowym podejściem do żywienia, będzie wybierany tylko przez nielicznych. Dużo bardziej otwartym na żywność pełnowartościową (odzwierzęcą) jest wegetarianizm. Warsztaty z gotowania w tym stylu otwierają umysł na wykorzystanie warzyw, owoców i kasz w połączeniu z dozwolonymi produktami zwierzęcymi nie licząc mięsa, smalcu i żelatyny.
Paleo dieta jest według wielu specjalistów od żywienia najzdrowszym systemem jedzenia. Nie wchodząc w szczegóły naukowe, napiszę tylko, że jest to dieta bardzo naturalna i eliminująca przetworzoną żywność. Staramy się jeść tłuste mięsa i wysokiej jakości nabiał o jak najniższym poziomie przetworzenia. Rozsądnie korzystamy z węglowodanów z kasz i pieczywa, które najlepiej całkiem wyeliminować. Ten rodzaj kuchni polecam wszystkim sportowcom, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej i sylwetce.
Szkolenia z kuchni azjatyckich, to najlepsza przygoda i mnóstwo nowych informacji. Szczególnie polecam je osobom, które szukają zdrowia i nowych smaków. Dowiecie się dlaczego kurkuma jest tak cenioną przyprawą w Indiach. Poznacie techniki przygotowywania sushi i ostrych sosów. Wiele warsztatów z kuchni azjatyckiej dzieli się na Tajską, sushi, Chińską czy Indyjską. Starajcie się znaleźć uniwersalne szkolenie łączące te szkoły gotowania. Ewentualnie polecam wybrać Indie i kuchnię Japońską.