Mleczna apokalipsa w życiu sportowca

sok z imbiru na odporność

Słowianie chowani na mleku od krowy spożywają go najwięcej w całej Europie. Niestety większość mleka pochodzi z supermarketów i występuje w formie pasteryzowanej, czyli takiej, która posiada martwe bakterie. Niepasteryzowane mleko posiada zdrowe kultury bakterii, które mogą podnosić odporność organizmu. Nabiał ma swoje jasne i ciemne strony. Większość ludzi sięga po jego najgorsze odmiany. Wśród nich są sportowcy, którzy powinni korzystać z niego rozważnie.

Laktoza i nietolerancja – gdy przesadzimy z nabiałem

laktoza - różnego rodzaju i wielkości i koloru tabletki
źródło: http://foter.com/


Pewnie zauważyliście, że od codziennego picia mleka, jedzenia twarogu lub jogurtu, po jakimś czasie gorzej tolerujecie nabiał. Wzdęcia, refluks oraz zmiany skórne (pokrzywka, świąd, wypryski) to tylko niektóre objawy nietolerancji laktozy. Mówi się, że człowiek dorosły nie toleruje laktozy. Tylko dzieci i to nie wszystkie, potrafią zrobić użytek z mleka. Ta teoria ma rację bytu i dotyczy około 70% populacji. Natomiast prawie 30 procent zareaguje na mleko i jego przetwory spożywane często znacznie łagodniej. Niemniej nietolerancja spowodowana uodpornieniem się ciała na pewien składnik odżywczy (laktozę) może wystąpić u każdej grupy. Jest to trudny do wytłumaczenia proces. Powiedzmy, że komórki naszego ciała po pewnym czasie buntują się przed ciągłym podawaniem tej samej substancji, która w swoim materiale genetycznym posiada sygnały do bycia potencjalnym zagrożeniem. Dlatego potrzebny jest umiar, który przejawia się w rzadszym spożywaniu mleka. Wystarczy ograniczyć je do 2-3 razy w tygodniu, by zaobserwować pozytywny efekt. Jeżeli nie wiecie jak wykonać poprawnie rotację spożywczą, powinniście zagłębić się w temat diety eliminacyjnej. Dla sportowca nietolerancja oznacza problemy z pracą jelit, żołądka i układu odpornościowego. Może powodować gorsze samopoczucie po zjedzonym posiłku oraz negatywnie wpływać na trening.

Dobry i zły nabiał

nabiał - różne rodzaje sera żółtego w plastrach na talerzu
źródło: https://pixabay.com/


Tłusty nabiał jest lepszy od chudego, ponieważ tłuszcz w nim zawarty jest niezbędny do wchłaniania witaminy A, D, E i K. Chcąc stworzyć „chudy” serek lub mleko należy wykorzystać do tego proces podgrzewania. Tradycyjne metody wytwarzania to żart, który powiela wiele firm. Chude i pasteryzowane mleko nie należy do zdrowych i wartych polecenia pokarmów podobnie, jak kilka innych, które wymieniam poniżej.

Zdrowy i warty polecenia nabiał
– tłuste mleko niepasteryzowane
– kefir
– maślanka
– śmietana 18-30%
– sery żółte tłuste (camembert, cheddar etc.)
– mleka i sery kozie/owcze

– suplementy białkowe na bazie serwatki

Lepiej omijać i ograniczać spożycie
– twaróg (każdy gatunek)
– jogurty (tylko własnej roboty)
– mleko pasteryzowane
– sery śmietankowe

Czytamy skład i załamujemy ręce

Wiecie, z czego powinien składać się ser żółty? Oto trzy składniki: mleko, podpuszczka, sól – koniec. To wszystko, czego potrzebuje ser. Jeżeli na opakowaniu znajduje się więcej niż 4 składniki serka, jogurtu, kefiry czy mleka, lepiej odpuści sobie jego zakup, lub ograniczyć do kilku razy w roku. Nie jestem zwolennikiem hasła „pij mleko, będziesz kaleką”. Wyniki badań również są mi obojętne, ponieważ jedna grupa badawcza wykaże pozytywne działanie mleka, a inna podkreśli jego niebezpieczne właściwości. Te informacje nie są ze sobą sprzeczne, a po prostu pokazują, w jaki sposób działa natura.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.