Rozgrzewająca i pożywna jaglanka z owocami i imbirem

Jaglanka z owocami (źródło: pinterest)
Jaglanka z owocami (źródło: pinterest)

Gdy za oknem robi się coraz bardziej szaro i nijako, a temperatury spadają coraz niżej, marzymy o czymś, co nie tylko rozpieści nasze zmysły, ale także duszę i ciało. Mało kto wie, że w parze ze zmianą sezonu (z letniego na jesienno-zimowy) powinna iść zmiana dotychczasowego menu. I tak na przykład cukier powinniśmy zamienić na miód. Kawę z mlekiem na herbatę z imbirem. Tradycyjne dania na potrawy wzbogacone papryczką chili, goździkami i cynamonem. Jeśli nie chcecie gościć w domu paskudnego przeziębienia lub innego choróbska, musicie pamiętać o regularnym rozgrzewaniu organizmu nie tylko od zewnątrz, ale i od środka.

Podstawą idealnie rozpoczętego dnia jesiennego powinno być solidne (najlepiej ciepłe) śniadanie, które dostarczy naszemu organizmowi niezbędnej energii, a przy okazji przyjemnie nas rozgrzeje.

Od jakiegoś już czasu jestem zagorzałą fanką kaszy jaglanej. W sumie to nie powinno to nikogo dziwić, gdyż popularna jaglanka jest nie tylko zdrowa, lekkostrawna, ale i bardzo smaczna. Co ciekawe, zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Obfituje także w lecytynę oraz składniki mineralne, jak magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Jest też bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Zapewnia również zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Daje też wiele możliwości. Można ją zjadać w wersji na słodko lub ostro. Wybornie smakuje zarówno z owocami, jak i warzywami.

W dzisiejszym poście podzielę się z wami moim ulubionym przepisem śniadaniowym, czyli jaglanką z owocami i imbirem. Danie jest proste w przygotowaniu, tak więc na pewno nie sprawi wam kłopotów. Już teraz powiem wam smacznego, bo jestem przekonana, że smakołyk przypadnie wam do gustu. Z takim śniadaniem każdy dzień będzie udany. Co więcej, nawet bardzo niskie temperatury nie będą wam straszne!

Jaglanka z owocami (źródło: pinterest)
Jaglanka z owocami (źródło: pinterest)

Składniki:

– 3 szklanki wody

– ¾ szklanki kaszy jaglanej

– jabłko

– garść rodzynek

– garść orzechów (mogą być włoskie, laskowe lub nerkowce)

– kilka sztuk migdałów

– kawałek świeżego imbiru

– odrobina masła

– cynamon

– łyżka miodu (ja używam lipowego)

Sposób przygotowania:

Do 3 szklanek wrzącej wody dodajemy kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i plasterek imbiru. Nie mieszając, gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut, aż woda całkowicie się wchłonie. Gdy jaglanka będzie już gotowa, dodajemy do niej odrobinę masła, łyżkę miodu, szczyptę cynamonu, migdały oraz rozdrobnione orzechy. Podajemy na ciepło!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.