sok z imbiru na odporność

Jesień to sezon, który potrafi solidnie dać w kość. To właśnie teraz jesteśmy narażeni na spadek odporności, a każdy atak wirusów ma szansę zakończyć się chorobą. Co robić? Na pewno warto skorzystać z pomocy matki natury, która ma nam wiele do zaoferowania. Cytryna, miód, maliny – to tylko kropla w morzu dobrodziejstw. Genialnym wynalazkiem jest imbir, który w wielu kręgach traktowany jest jak lekarstwo.

Dlaczego warto jeść imbir?

Świeży imbir korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Poza tym, że poprawia trawienie i podkręca metabolizm, łagodzi mdłości i niweluje migreny. Jesienią jest nieoceniony, gdyż podnosi naszą odporność i tym samym chroni przed infekcjami. I to nie wszystko. Imbir działa również antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Skutecznie też rozgrzewa, dlatego zawsze warto mieć go pod ręką.

Imbirowy koktajl na odporność

W sezonie jesiennym powinniśmy zaprzyjaźnić się z koktajlem, który doda energii, a jednocześnie będzie świetnym zastrzykiem witamin. Ten koktajl wzmocni też odporność i pozwoli trzymać się z daleka od chorób. Jak przygotować taki zdrowy napój? Potrzebne będą 2 pomarańcze, 2 cytryny, 4cm świeżego imbiru, 2 łyżki miodu oraz 2 łyżeczki kurkumy. Niezbędna będzie też szklanka wody.

Wodę z kurkumą gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Pomarańcze, cytrynę i imbir obierz, a następnie włóż do wyciskarki. Wyciśnięty sok wymieszaj z lekko ostudzoną wodą. Na koniec dodaj miód. Wypij od razu!

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.