Samo zdrowie, czyli nasiona CHIA

Nasiona chia (źródło: pinterest)
Nasiona chia (źródło: pinterest)

Z nasionami CHIA zetknęłam się stosunkowo niedawno, przeglądając jeden z blogów o zdrowej żywności. Już sama ich nazwa zaintrygowała mnie na tyle, by zaczerpnąć nieco więcej informacji na ich temat. Czym są egzotycznie brzmiące nasiona? To nic innego, jak szałwia hiszpańska – roślina, która pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz Gwatemali. Przez wieki, była ona używana jako podstawowe pożywienie dla Indian. Mogli oni spożyć zaledwie jedną łyżeczkę na dzień i maszerować 24 godziny bez przerwy! Musicie przyznać, że brzmi imponująco.

Dziś nasiona CHIA ze względu na swoje właściwości są zaliczane do grupy najbardziej wartościowych dodatków do pokarmu. Wpływają nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także psychiczne. Wszystkie panie powinny być zadowolone z faktu, że nasiona te pomagają w odchudzaniu i zachowaniu smukłej linii. Diabetyków powinna zainteresować z kolei wiadomość, że spowalniają one wchłanianie cukrów i regulują ich poziom we krwi. I to nie wszystko. Nasiona CHIA zawierają bardzo duże ilości błonnika, który zbawiennie działa na układ trawienny i przez długi czas zapewnia uczucie sytości. Spowalniają także rozkład węglowodanów na cukry proste. Nie zawierają glutenu, przez co mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.

Cudowne nasiona CHIA wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich, jak fosfor, wapń, magnez, cynk, czy żelazo. Charakteryzują się także wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, głównie rozpuszczalnego w wodzie o wysokiej masie cząsteczkowej. Mało kto wie, że te zdrowe nasiona mają o 13 razy więcej magnezu, niż brokuły, ponad 5 razy więcej białka, aniżeli mleko i aż 8 razy więcej kwasów omega3, niż polecany przez dietetyków łosoś.

Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmacnia nasz organizm. Ich regularne spożywanie usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, korzystnie wpływa na kości oraz mięśnie, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Co więcej, dzięki wspomnianej wcześniej dużej zawartości błonnika, regulują perystaltykę jelit oraz chronią przed zaparciami. Dodawanie ich do codziennych potraw nie tylko poprawi i wzbogaci ich smak, ale również podniesie walory zdrowotne. Dodawajcie je więc śmiało do zup, sałatek, jogurtów, czy smoothies. Zmielone śmiało dodawajcie do chleba, wypieków (ciast, babeczek) i sosów. Śmiało zjadajcie je także w wersji surowej, jako przekąskę między głównymi posiłkami. Smacznego i wszystkiego zdrowego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.