Za co większość z nas kocha jesień? Za dynię! Można z niej wyczarować prawdziwe cuda, zaczynając od pysznych ciasteczek, poprzez ciasta, smoothie, na bardziej wytrawnych daniach kończąc. Dynia nie tylko smakuje, ale także słynie z wyjątkowych właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. A co powiecie na sok z dyni? Ten nieprzetworzony i własnoręcznie przygotowany można zdziałać prawdziwe cuda. Jakie dokładnie?
Sok z dyni odchudza
Dynia jest niskokaloryczna, co oznacza, że można się nią zajadać na diecie odchudzającej. Jedna porcja ugotowanego warzywa to zaledwie 20 kalorii. Poza tym, działając odkwaszająco pozwala zrzucić dodatkowe kilogramy. Zawarty w dyni błonnik reguluje układ trawienny i powoduje uczucie sytości. Regularne wypijanie soku z dyni pobudzi procesy trawienne i usprawni pracę przemiany materii.
Sok z dyni oczyszcza organizm z toksyn
Niewiele osób wie, że dynia posiada zdolność wiązania szkodliwych substancji, które następnie są usuwane z organizmu. Sprawdzi się zatem w przypadku osób, które potrzebują detoksu. Wystarczy kilka dni z sokiem z dyni, a organizm pozbędzie się tego, co go zatruwa i powoduje złe samopoczucie. Co ciekawe, sok z dyni pomoże też zregenerować wątrobę!
Sok z dyni chroni przed chorobami serca
Obecny w składzie dyni beta-karoten nie tylko zapobiega rozwojowi raka, ale też obniża stężenie złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu złogi nie odkładają się na ścianach tętnic. W konsekwencji zmniejsza się ryzyko miażdżycy oraz wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu. I jeszcze jedno – sok z dyni reguluje poziom ciśnienia tętniczego.