Sałatka z granatem i bakłażanem

sałatka z soczewicą i granatem

Macie ochotę na sałatkę? A co powiecie na zdrowe „co nie co” z owocem granatu w roli głównej? Będzie lekko i przyjemnie, a na pewno będzie bardzo smacznie. Na ciepłe dni takie sałatki są strzałem w dziesiątkę. Stanowią idealną alternatywę dla gorących posiłków, na które nie zawsze mamy ochotę w letnie popołudnia lub wieczory. Aby sałatka była jeszcze bardziej pożywna, dodamy do niej soczewicę – świetnie źródło łatwo przyswajalnego białka, a także ważnego dla serca potasu oraz niezbędnego kobietom w ciąży kwasu foliowego. Do dzieła!

Składniki:

– 200g czerwonej soczewicy

– 1 granat

– 1 bakłażan

– 150g jogurtu greckiego

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżka soku z cytryny

– pół łyżki zmielonego kuminu

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażana myjemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach. Następnie grillujemy do miękkości. Gdy będzie już gotowy, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, a później rwiemy na długie paski. W niewielkim garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy soczewicę i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Gdy będzie ugotowana, odsączamy z wody, łączymy z łyżką oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Jogurt grecki mieszamy z kuminem, sokiem z cytryny, łyżką oliwy, solą i pieprzem. Na talerze wykładamy soczewicę i bakłażana. Całość posypujemy ziarnami granatu i polewamy sosem jogurtowym. Smacznego!!!

Ps. Dla wzbogacenia i urozmaicenia smaku, można dodatkowo dodać rodzynki – oczywiście jak ktoś lubi 🙂

 

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.